Безплатен пешеходен тур "По стъпките на Освобождението“ ще се проведе във Велико Търново на 3-ти март. От Регионалния исторически музей в старата столица уточняват, че походът е по повод Националния празник на България и е посветен на 146-годишнината от Освобождението, предаде кореспондент на "Фокус“. Обиколката ще е по исторически места, свързани с националноосвободителното движение, Руско-турската война и възстановяването на българската държавност.

"Началото ще е в 10:00 часа от площад "Съединение" пред музей "Възраждане и Учредително събрание“. Обиколката ще мине по маршрут: музей "Затвор“, музей "Сарафкина къша“, улица "Гурко“, паметник "Майка България“. Екскурзоводи ще Теодора Гюлева и Петко Петкански. Участниците в обиколката ще се допускат безплатно в двата музея“, допълват от културната институция.

Музейните обекти, които ще работят в празничния ден, ще са крепостта Царевец, Археологически музей, музеите "Затвор“ и "Сарафкина къша“, църква "Св. 40 мъченици“, Мултимедиен посетителски център "Царевград Търнов“ и "Констанцалиева къща“ и църква "Рождество Христово“ в Арбанаси.