98 са местата, на които ще се продават мартеници във Велико Търново през 2023-а година. Те бяха определени със заповед на кмета инж. Даниел Панов и са със 17 по-малко в сравнение с 2022-а, когато бяха 115, предаде кореспондент на "Фокус“.

По традиция най-много маси за традиционни украшения ще има Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов“ и в района на микропазара в кв. "Бузлуджа“ – по 20. Пространства за продажба на мартеници са обособени и в кварталите "Зона В“, "Чолаковци“ и "Колю Фичето“. Търговията ще започне официално на 20 февруари и ще продължи до 2 март.

Площта на сергиите ще е 1 кв.м., а цената, която търговците ще плащат зависи от мястото, на което ще се разположат. Най-скъпо е в центъра на града – там наемите са 8 лв. с ДДС. На останалите места – в кварталите цените варират между 4 и 6 лв.  Лицата с трайни увреждания, на които е издадено разрешително за търговия на открито, заплащат 50 на сто от наемната цена.

Важно за всички заинтересовани е да знаят, че изискването за дистанция от 1,5 метра между отделните маси остава, въпреки, че пандемията премина.

Заявления за наемане на площ се подават в Община Велико Търново / в Центъра за административно обслужване/.

Луиза ТРАНЧЕВА