По искане на Софийска районна прокуратура Софийски районен съд задържа под стража О.С., обвинен в разпространяване на порнографски материали с деца.

О.С. беше задържан в София на 18.11.2022 г. в рамките на мащабна операция за разкриване на мрежа за разпространението на порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст, която се проведе с участието на Прокуратурата на Република България, Националната следствена служба и Главна дирекция "Борба с организирана престъпност“ на МВР в няколко града в страната. По време на акцията в столицата бяха задържани и Л.А., И.М., Б.Н. и С.З.

О.С. е обвинен, за това, че времето от 20.10.2022 г. до 18.11.2022 г. в гр. София е разпространил чрез програма в интернет до неустановен брой интернет потребители порнографски материали – снимки и видеоклипове, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст.

На 18.11.2022 г. по случая беше образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 159, ал. 4 във вр. ал. 1 от НК. В хода на разследването са извършени оглед на местопроизшествието, претърсвания и изземвания на веществени доказателства, изготвена е експертиза и са разпитани свидетели. Установени са множество файлове с порнографски изображения на непълнолетни и малолетни лица. Открита е и програма, използвана за тяхното разпространение до други лица.

Мярката за неотклонение, определена спрямо О.С., подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.