По искане, внесено в съда от Районна прокуратура – Перник, е взета мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо И.Г., привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 159, ал. 4, т. 1, вр. ал. 2 от НК, съобщават от прокуратурата. 

48-годишният мъж е бил задържан в рамките на проведената в няколко града в страната операция за разкриване на мрежа за разпространението на порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст.

В хода на разследването са събрани свидетелски показания, писмени доказателства и доказателствени средства. Те сочат, че в периода от 20.10.2022 г. до 18.11.2022 г. в апартамент в гр. Перник. И.Г. използвал компютър с инсталирани програми за разпространяване на аудиовизуалните материали с порнографско съдържание с участието на малолетни и непълнолетни лица до интернет потребители.

Съдът прие доводите на наблюдаващите прокурори за това, че наличните към настоящия момент по делото доказателства формират обосновано предположение както за авторството на деянието, така и за начина на извършването му. Съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление.

Мащабната операция за разкриване на престъплението с висока степен на обществена опасност се проведе с участието на Прокуратурата на Република България, Националната следствена служба и Главна дирекция "Борба с организирана престъпност“ на МВР.

Разследването по делото продължава.