Вредни гризачи плъзнаха из Варна. Плъхове и мишки изкачат от мазета и канализационните шахти и дирят храна кай контейнерите за отпадъци.

Тези дни един едвам убихме един. Хвърлихме го до контейнера и веднага за него се сбиха два гларуса, разказаха варненци за "Фокус".

Увеличаването на популацията на вредните гризачи през това време на годината не е необичайно. Обитават избени помещения и канали. И през деня, и през нощта излизат да търсят храна. През лятото стават по-забележими. Причината е в препитанието. Навсякъде има отпадъци - масово хората хвърлят остатъци от храна безразборно около контейнерите, а не в тях, и тя става примамка за гризачите. А казаните за отпадъци, независимо малки или големи, са развъдник на вредители от всякакъв вид, които по този начин разнасят зарази и болести.  

Плъховете са едни от най-опасните вредители, които носят много патогени и инфекциозни заболявания. Увреждане на имущество, храна, повреда на електрически и комуникационни мрежи - това не е целият списък на щетите, които тези гризачи причиняват. Трудността на унищожаването на гризачите се крие в тяхната невероятна жизненост и адаптивни способности. Плъховете могат да прегризват пътя си дори през бетонни плочи, да се движат свободно по канализацията и да пренасят устойчивост на известни отрови на своите потомци. Мишките са опасни гризачи, които не само разпространяват различни болести, но и унищожават инженерните комуникации, както и електропроводимите мрежи и поради това съществува голям риск от късо съединение и пожари. Набор от мерки, насочени към унищожаване на мишки, може да намали епидемиологичния риск. Често тези вредители живеят в частни къщи, вили, апартаменти, както и в производствени и складови помещения. Ако откриете екскременти на мишка, повредени мебели, подове и стени, тогава трябва незабавно да започнете да унищожавате неканени "съседи".

Експерти съветват хората да вземат мерки за справяне с плъхове и мишки. Да се снабдят с механични капани, контейнери, професионални капани за плъхове. Капаните са безопасни за хората и вършат отлична работа за унищожаване на малко население. Има и уреди с ултразвук - плаши вредителите, но не ги унищожава. След изгонването плъховете могат да се установят наблизо и веднага след като устройството бъде изключено, те веднага ще се върнат. Хранителните примамки с родентицидни отрови причиняват вътрешни кръвоизливи при гризачи. Опушването - обработка с газ на складове, е друтг ефективен метод за борба с тези вредители. Има и фирми, които предлагат професионално справяне с опасни гризачи.