Регионалната занаятчийска камара-Пловдив представи пред журналисти проекта си "Занаятите - наследство и бъдеще", предаде репортер на Агенция "Фокус". Той е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "за възстановяване и развитие на местни културни организации“.

Проектът се подкрепя от ЮНЕСКО и ще се популяризира във всичките 18 страни, които членуват там, съобщи председателят на Занаятчийската камара в Пловдив Тони Симидчиева. Кръгла маса, в която ще вземат участие всички регионални занаятчийски камари в страната ще обсъдят проблемите си в опита да запазят занаятите в чистия им вид. Ще бъде изготвен един общ документ, в който това ще се опише, за да се обсъдят и законодателни промени. Симидчиева изтъкна ,че за съжаление в момента у нас могат да се видят много народни носии, които са "кич“ и не кореспондират със съответните национални традиции при изработването на костюмите.

По проекта ще бъде изработен професионален сайт на Занаятчийската камара в Пловдив, ще бъдат организирани и безплатни работилници за деца и възрастни, както и майсторски класове в Сопот, Калофер и Карлово. Проектът е едногодишен. Той е финансиран със 114 000 лева, 89000 лева от които са от Фонд "Култура" и останалите от Регионалния център на Юнеско, посочи още Симидчиева.

Зам.- км
етът Пламен Панов отчете, че Община Пловдив води последователна политика през последните години за подпомагане на занаятчиите, тези които пишат историята.

"Изключително се радвам да видя един оператор като пловдивската занаятчийска камара, която е най-добре развитата в страната“, каза Панов. Той съобщи и още дейности по проекта, които ще популяризират дейността и, като изработването на три филма и 18 видеоматериали през социалните мрежи, които ще отидат и за членовете на ЮНЕСКО.

"Това е още една крачка напред, за позиционирането на Занаятчийската камара и за да бъде тя още по-разпознаваема. Работим ръка за ръка за това“, добави зам.-кметът.