Нов скандал с обществена поръчка проведена от Георги Титюков се разгаря в Община Пловдив, научи Фокус. Тя е за проект за изграждането на нова административна сграда на ул. "Трапезица" към дирекция "Социална политика". Оказва се, че проектът няма да се реализира, а парите са били нерегламентирано взети от делегираните от държавата дейности.

Обществената поръчка е от края на 2022 година, когато като зам.-кмет по социални дейности  Георги Титюков пуска процедурата за 2,4 млн. лева за изграждането на сградата в центъра на града до 4-то РУ.

Средствата са за социални услуги от делегираните от държавата дейности, като за по-малко от месец успява да избере  изпълнител. Това е фирмата "Ейч ес бизнес къмпани" ЕООД, с която се сключва договор за прогнозната стойност. За година и половина от фирмата е трябвало да завършат новата сграда, но и до ден днешен не стартирало нещо по нея. Причината – парите са били взети нерегламентирано, а също така проектът няма строително разрешение, защото параметрите на имота не го позволяват.

Най-скандалното е, че според договора Община Пловдив плаща 50% аванс на фирмата, която е регистрирана в село Лъга. Така компанията взима 1,2 млн. лева, които към днешна дата още са по сметките й.

От Община  Пловдив са изпратили писмо до управителя  на "Ейч ес бизнес къмпани" ЕООД Христо Шаханов с искане средствата да се възстановят по сметките на Община Пловдив и договорът да бъде развален. Не е ясно обаче дали те са налични в компанията, още повече, че те са изплатени без банкова гаранция, единствено на базата на застраховка.

Това е поредната обществена поръчка от Георги Титюков, която буди съмнения за злоупотреби и нецелесъобразно харчене на обществени средства. На последната сесия на Общинския съвет Георги Титюков бе обвинен, че е водил некадърно проекти за 11 млн. лева. Заради това местният парламент преведе милиони безлихвени заеми по европейски проекти, по които се очакват сериозни финансови корекции.

В същото време ресорът по социални дейности продължава да се държи от представител на "Кауза България" и близък  до Титюков – Николай Бухалов.