Общинският съветник Слави Георгиев обвини бившият зам.-кмет Георги Титюков в персонална отговорност за провалени проекти на стойност 11 млн. лева, предаде репортер на "Фокус". От трибуната той обяви, че 12-те точки, които представляват корекция на община Пловдив във връзка с невъзстановени безлихвени заеми и одобряване на признаване на невъзстановени корекции по реализирани проекти и че някой трябва да носи отговорност. Общата стойност на тези заеми и корекции е 19.млн. лева. От тях 8 млн. лева е по Водния проект, а 11 млн. лева са по други параграфи.

"Тези заеми и корекции можеше да се случат още в бюджета за 2023 година, който беше приет сами преди три месеца. Защо се предлагат сега, в началото на новия мандат, при нов кмет, който няма никакво отношение към тези проекти?", попита Слави Георгиев и добави, че в случая става въпрос за едно бездарно и безотговорно водене на проекти, по които липсват отчети. 

По думите му, става въпрос за персонална отговорност, за некадърно водените проекти за 11 млн. лева от Георги Титюков. Той именно трябва да отговаря персонално за провала на тези проекти, настоява Слави Георгиев.

“Готов съм да нося отговорност, но безлихвен заем не означава, че тези пари няма да бъдат верифицирани и да се възстановят. Такива са правилата по европейските програми - общините плащат на строителите и след това се възстановяват средствата. Прехвърлянето на тези заеми за 2024 г. е допустимо", защити се Титюков.

Припомняме, че през миналия месец се разрази скандал с аудиозапис, в който Титюков пазарува гласове за коалиция "Съединени за Пловдив". Титюков се оправда, че записът е компютърно създаден, но тепърва предстои експерти и прокуратурата да определят това.