Мястото на централна жп гара трябва да бъде изместено с 1 километър на изток - там, където ще бъде новият мол на Сточна гара. Футуристичното предложение на шега направи управителят на общинското дружество "Екобус" ЕООД Илко Търпов по време на обсъждането на транспортните проблеми в града в рамките на разработването на План за устойчива градска мобилност, предаде репортер на "Фокус".

Екстравагантното мнение в същността си има здраво зрънце смисъл, отчитайки световните тенденции за интертермодалност и свързаност на различните видове транспорт. В този смисъл бившата Сточна гара се явява начало на движението на обществения градски транспорт и при вземането на решения трябва да се отчитат по-големите обеми, които превозва железопътният транспорт. 

"Купих си карта на транспорта на Пловдив и я окачих в кабинета си. Гледам я и се опитвам да определя какъв е видът на нашата транспортна мрежа. По определение има радиална, тангенциална и т. н. Нашата е с хаотична, неопределена, фрий стайл вид. Трудно се променя транспортната мрежа на един град. Имате сериозна задача да изпълните" - каза Търпов на представителите от ДЗЗД "Градска Мобилност-Пловдив", които трябва да разработят Плана за за устойчива градска мобилност.

Търпов даде за пример трасето от Стоматологичния факултет до Търговската гимназия на бул. "Руски", по което сега минават градските автобуси заради реализацията на няколко важни инфраструктурни обекта. Разстоянието между две спирки на градския транспорт е над километър и половина при нормално 400-500 метра. "Това е центърът на града, има много оплаквания от граждани, защото това е огромно разстояние за възрастни хора и майки с колички" - каза той. 

Бърз и редовен транспорт и качествено обслужване - това очакват да получат гражданите, смята Илко Търпов. И допълни, че организацията на движението до голяма степен зависи от инфраструктурата, с което трябва да се съобрази Планът.