"В момента няма мир в Европа заради Русия. Не виждам причина защо трябва да търпим такъв паметник, който не е и български. На такива знакови места по градовете трябва да има паметник на изявени български герои или държавни символи."

"Не е нормално паметник на чужда армия да се издига на такова високо място. Най-логичнио вместо Альоша да е Апостола, все пак този хълм се нарича Хълм на освободителите" каза пред Plovdiv24.bg Светлозар Раянов oт Сдружение "Искаме български паметник".

Преди година в той счупи плочата с надписа на МОЧА в София с чук, а днес бе един от организаторите на демонстрацията на върха на Бунарджика.

"Няма да правим подобен тип ексцесии, хората от нашето сдружение няма да се правят ексцесии - няма да има чукове или мацаници със спрей върху паметника. Призовали сме по принцип нашите съмишленици да не се поддават на провокации", каза още той.

Днес се проведе протест и контрапротест на паметника на Альоша в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Протестиращите пловдивчани носеха плакати и лозунги "Русия - империя на злото", "За Пловдив без Альоша", "Искаме български паметник", "Освобождение - Вън Русия от България" и други. 

Те не могат да се съгласят този паметник да се извисява на 18 метра над целия град, при положение, че нашият национален герой Васил Левски се намира в подножието му, в една забутана градинка. мястото на Левски е на мястото на чуждия войник, ка категорични от сдружение "Искаме български паметник".Контра-протестиращите пък са категорични, че ако общинските съветници на Пловдив допуснат паметника да бъде демонтиран, то те са готови за нов протест, ще охраняват Альоша денонощно и няма да допуснат "тази гавра", увери Весела Станчева, от Сдружение "Завера". Тя предлага да се направи паметник на Левски на друго тепе - Младежкия хълм.