През следващата година двете големи перли в короната на Пловдив ще са Небет тепе и Източната порта. Това каза в интервю за Агенция "Фокус“ Пламен Панов, зам.- кмет "Култура, археология и туризъм“ на община Пловдив. 

"Вече имаме първа копка и там се работи. До края на 2023 година ние ще имаме още две нови атракции“, каза Панов. По думите му, община Пловдив води една последователна политика за опазването на културно-историческото наследство на този древен 8-хиляден град.

"Гледаме да насочим нашите усилия към това първо да консервираме и после да реставрираме и експонираме. Първо е важно да опазваш паметта и историята на града и от друга страна да образоваш гражданите, които виждат каква е историята на Пловдив. Самото културно историческо наследство е и доста атрактивно", добави Пламен Панов.   

Направено е не малко досега, смята зам.-кметът. Той даде за пример с площад "Централен", Форум "Запад", Малка, Голяма Базилика. "През тези три мандата ние имахме възможността да направим съществени инвестиции за опазването на културно–историческото наследство. Голямата Базилика беше открита през 2021 година и още през първите няколко месеца привлече близо 50 000 посетители и продължава да бъде и през 2022 година един от най-желаните обекти за посещение. Бе завършена и сградата на постоянната експозиция на Градската художествена галерия на ул."Съборна", каза още Пламен Панов.