Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) одобри строеж на Античния форум, в неговата Южна и Източна страна. Това каза в интервю за Агенция "Фокус“ Пламен Панов, зам.- кмет "Култура, археология и туризъм“ на община Пловдив.   

"Вече има финална техническа готовност и очакваме разрешение за строеж“, каза Панов. Ние работим активно и се надяваме, че през следващата година Общинският съвет ще сметне, че този обект е приоритетен и респективно ще отдели средства, за да може същинската работа по консервация и реставрация да започне, с което ще се завърши целият облик на площад "Централен" и на централната градска част, откъм експониране на археологията.

Съвсем наскоро приключихме спасителните археологически разкопки на още един много любопитен обект. Това са ранно византийските пещи, които се намират срещу "Галерия 2019“, добави зам.-кметът.

Работата по опазването на културно-историческото наследство на Пловдив никога не приключва. "Тя трябва да продължава защото ние имаме задължение към пловдивчани. Историята на Пловдив трябва да бъде подчертавана и експонирана. Хубаво е да има критика, защото някой път ние, като администратори, може да гледаме в грешна посока. Затова трябва да се вслушваме в градивната критика на гражданите. Но мога да ви уверя, че никога не сме спирали и ще продължим да работим за опазването на културно историческото наследство на Пловдив“ каза още Пламен Панов.