Още в предизборната програма на кмета Костадин Димитров един от приоритетите, които са заложени, е намиране на решение за ясна функционалност и живот на бившата сграда на Българска народна банка, която се намира на Малката главна, на улица "Райко Даскалов“. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" зам.- кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. За тази сграда има различни идеи, които се споделят в общественото пространство, каза Панов.

"Една част от хората изразяват желание тя да бъде археологически музей, а други са предлагали администрацията на Община Пловдив от бившия партиен дом да бъде преместена в БНБ. Трети искат музей на Пловдив, а четвърти са предлагали във времето да има ритуална зала, официална зала в Община Пловдив вътре, в самата сграда на БНБ. Истината е, че ние съзнаваме, че тази сграда е от изключително широк обществен интерес, и това, което искаме е да поканим широката общественост, като правим един конкурс за концепция за развитие на БНБ. Конкурсът може съвсем спокойно да бъде наречен и международен. Създали сме цялата проектна документация, която се намира в сайта "Трезор за идеи“ – това е подчертаващата идея зад инициативата, която касае да набира идеи за функцията на сградата на БНБ на сайта trezorzaidei.com.

Искаме да съберем най-добрите възможни идеи, включително от пловдивчани, включително от всички в България, включително и на европейско ниво, който има интерес, да подаде идея за това по какъв начин да функционира БНБ в следващите години", поясни Пламен Панов.

Това е концепция, а не чист архитектурен конкурс, но има своите архитектурни елементи. Направено е максимално демократично като възможност.  Конкурсът е отворен както за архитектурни колективи, така и за художници, за куратори. Всички трябва да са или физически, или юридически лица, като физическите лица трябва да се над 18-годишна възраст, за да могат да подадат съответните проектна документация, която е зададена като бланки на сайта trezorzaidei.com.

"Предвидили сме вариант сградата да бъде отворена, в зависимост от интереса, три пъти до 30 април, до когато може да се кандидатства, и също така на сайта сме превели възможност и за виртуално обиколка както отвън, така е отвътре, за да могат тези колективи, които не в Пловдив, да могат да разгледат залата и да дадат своята проектна идея. Ние ще се стремим да селектираме трите най-добри идеи, като няма да ги рангираме на първо, второ и трето място, а просто трите най-добри, за които е предвидена и парична премия в размер по 3 000 лева. Всъщност, най-важното нещо, което се опитваме да направим, е да видим какъв е пулсът на обществото за това как да функционира БНБ. Единственото по-сигурно изискване предвид факта, че този център на Пловдив е характерен със своите културни натрупвания, е, че сградата трябва да бъде свързана с култура и трябва да функционира като публична сграда", добави зам. - кметът.

Вече стартира и Facebook страницата със същото име "Трезора за идеи“. Там се правят публикации както за историята на сградата, така и затова какво очаква общината за нея. Държи се много да се запази, доколкото може, и банковия салон вътре. Ще се обсъжда иновативността, креативността при предлагането на функцията. Очаква се конкурсът да бъде едно голямо предизвикателство, защото самата сграда е сложна, тя има два обема в рамките на пет етажа, и един партер с трезор, от една страна прекрасния банков салон, от друга страна има 5 етажа, които на момента са разпределени като 140 кутийки – това са били канцелариите на Българска народна банка.

"След 30 април, когато приключи срокът за подаване на документите, може  ще направим една комисия. Всичките документи, критерии, оформления на целия конкурс са съгласувани с гилдиите - КАП  (Камарата на архитектите в Пловдив) и САБ (Съюз на архитектите в България). Имаме тяхно одобрение за всяко едно от нещата, които сме положили вътре в конкурсната процедура", обясни още Пламен Панов.