Осемнайсети маратон "Четяща Стара Загора", Библиотека "Родина" и ИК "Жанет 45" канят на среща с Йорданка Белева и последния ѝ сборник с разкази "Таралежите излизат през нощта", предаде репортер на "Фокус". Това ще се случи тази вечер от 18:00 часа в Къща музей "Гео Милев", а утре - на 12 април Йорданка Белева ще гостува на ДГ № 17 "Знаме на мира" – 4.а група с книжката си "Баба дрямка" и представяне на книжката, събрала личното творчество на децата от групата.

Йорданка Белева е родена през 1977 г. Автор е на книгите с поезия "Пеньоари и ладии“, "Ѝ“ и "Пропуснатият момент“, както и на сборниците с разкази "Надморската височина на любовта“, "Ключове“ и "Кедер“. През 2021 г. излиза книгата ѝ за деца "Баба Дрямка“, а през 2022 г. сборникът с разкази "Таралежите излизат през нощта". Носител е на множество награди за поезията и прозата си.

Американското списание Words without Borders нарича Йорданка Белева "един от най-интересните гласове в съвременната българска литература“, а сайтът electricliterature.com определя книгата ѝ с кратки разкази "Кедер“ (Жанет 45, 2018) като "едни от най-красивите, сърцераздирателни и почти магически страници, излезли от България през последните няколко години“.

"Има едни такива книги, които прибързано ще наречеш книжки - и веднага смирено ще осъзнаеш, че привидната им краткост е от онази, евангелската. Книги като новия сборник на Йорданка Белева “Таралежите излизат през нощта" (Жанет 45, 2022), чийто прочит е способен да “изтънява тъмнината", по думите на една от героините - клисарка в църквата, където със сигурност и на нас ни се е случвало да негодуваме как шетащите наоколо жени бързат да угасят и хвърлят в кофата за претопяване запалените ни с толкова молитвен копнеж свещи", казва писателката Антония Апостолова.

"Писането на Йорданка Белева поставя в своя център белезите – белезите от миналото, които ни задължават да го помним; белезите от настоящето, които ни помагат да го живеем, и белезите от бъдещето, които знаем, че ще получим. Така тя като автор ни въздейства три в едно: да помним, да издържаме, да знаем", казва художникът и философ Митко Новков.

"Харесвам прозата на Йорданка Белева заради тази невероятна, доведена до съвършенство сложност на простотата, харесвам езика, на който са написани нейните разкази и с който тя си "играе“, както неуморните и винаги различни вълни си играят с неуморния и винаги еднакъв бряг", споделя писателят Владимир Зарев.

Рени АТАНАСОВА