Петима са пред повдигане на обвинение след масовия бой на паркинг на централния пазар в Казанлък в понеделник. Това съобщиха на брифинг началникът на ОДМВР-Стара Загора ст.комисар Лазар Христов и окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, предаде репортер на "Фокус". Утре Прокуратурата ще поиска постоянна мярка за задържане на пет души - трима мъже, една жена и един 17-годишен.

"Реакцията на полицаите е навременна. Сигналът за побоя е бил получен в 13:57, а в 14:01 униформените вече са били на мястото на инцидента. Преди подадения сигнал за масовото сбиване полицаите са участвали в кратка гонка с неправоспособен шофьор. Пристигайки на мястото, те установяват ранени лица и подават сигнал към медицински екипи, които се насочват към мястото, за да окажат помощ. По това време само един екип се отзовава. След кратки беседи с очевидци са установени автомобилите, с които са се оттеглили. На три локации в Казанлък и Павел баня въпросните коли и лица са задържани. Проведено е разследване и са иззети вещи и предмети, свързани с него. В рамките на 20 март са задръжани общо 19 участници в инцидента, оказана е помощ на 11 лица, един от тях почива в болницата в Казанлък, а други двама са с опасност за живота", каза ст. комисар Христов.

Той уточни, че конфликтът е стар. Двата враждуващи рода са живеели в павелбанското село Тъжа, но след ударен шамар на дете, единият род потърсил вендета. Полицаите са се отзовали на конфликт между представители на двата клана пред игрална зала в Павел баня и са съставили предупредителни протоколи. После се стигнало и до посегателство върху имоти от едната фамилия на другата. За изясняване на тази ситуация ромите били повикани миналата година през октомври в полицията в Казанлък, но на излизане те се сбиха пред очите на десетки на пътното платно на централния бул.“Княз Александър Батенберг“ и стопираха движението.

"Боят е бил подготвен, тъй като в колите на биячите са намерени колове, мотики и ножове. Схватката стана в деня, в който в 14:30 часа трябваше да тръгне делото за побоя от миналия октомври, но вместо в съда двата рода си правораздаваха на паркинга, биейки се с колове и мотики", уточни той.

Полицията е взела мерки и още в края на миналата година единият род е бил преселен в павелбанското село Тъжа. И двата рода са наемни работници в розопроизводството. От 19-те задържани, 14 души са криминално проявени.

След публичното сбиване, при което бе пребит до смърт 36-годишен мъж, други 3 души са в крайно тежко състояние в болница – с рани, несъвместими с живота. Общо петима са с опасност за живота, те пострадаха в сражението между два ромски рода със сечива, тояги и ножове. На 11 лица е оказана медицинска помощ, 8 бяха настанени в болници в Казанлък и Стара Загора.

Рени АТАНАСОВА