По инициатива на директора на ОДМВР-Стара Загора старши комисар Лазар Христов в община Павел баня се е състояла среща с насоченост мерки за подобряване на обществения ред в населените места, предаде репортер на "Фокус". Основната тема на разговорите е била набелязване на мерки за недопускането на инциденти в бъдеще.

Ст. комисар Христов отбеляза, че инцидентът в центъра на Казанлък от преди месец с двете ромски фамилии не се случва за пръв път, но до сега не е бил с подобни мащаби. "Инициаторите на подобен тип деяния трябва да живеят в различни населени места, за да се предотвратят подобни инциденти“, каза пред медиите старши комисар Христов. Той сподели още, че с цел превенция трябва да се подобри видеонаблюдението в населените места.

"Целта ни е провокаторите и инициаторите на подобен тип сбивания да бъдат разселени в различни населени места, за да бъда предотвратени подобни прояви и сбивания. Инцидентът е прецедент, тъй като и преди е имало спречквания между двата рода, но те не са били с такива мащаби. Извадихме си нашите поуки като структура, която трябва да осигурява обществения ред. Подобрили сме комуникацията и съвместната работа с кметовете на малките населени места, за да ни подават информация за всеки вид провокация от страна на техни съграждани“, каза директорът на Областната дирекция на МВР. Ст. комисар Христов уточни, че когато има съдебни заседания лично кметовете ще проверяват кои са лицата, които са призовани за съответното дело така, че да не ходят и други хора. "Ще се работи и съвместно със съдебните институции, за да се вземат необходимите мерки при подобен тип дела. Пътуващите за делата ще бъдат проверявани както на излизане от съответното населено място, така и на влизане в Казанлък, а в района на Съдебната палата ще бъде осигурявана засилена охрана", подчерта Христов.

Кметът на община Павел баня обясни че около 45 души, настанени в село Манолово, ще бъдат преместени в селата Тъжа и Скобелево. Той обясни, че членовете на двата рода са регистрирани на различни адреси в села Тъжа, но към момента те не живеят там. Иса Бесоолу пое ангажимент, заедно с кметовете на селата, да бъдат предприети мерки представителите на родовете, участвали в конфликта, да заживеят в населените места, където са адресно регистрирани.

По време на срещата е взето решение за създаване на организация за незакриване на учебните заведения по населените места и извозване на децата с общински превоз, за да могат те активно да посещават училища и детски градини. Целта е децата да бъдат интегрирани. Набелязани са и мерки за подобряване на видеонаблюдението в населените места, увеличаване на нарядите на служителите на МВР. "Ще бъде разкрит допълнителен щат за Районното управление в Казанлък“, каза още ст. комисар Христов. Той заяви, че стремежът е за увеличаване на нарядите на служителите на МВР и добави, че в момента тече конкурс за 11 младши изпълнителски длъжности за Участък-Павел баня и РУ-Казанлък. Ст. комисар Христов призова за активно участие в тях и предстоящи конкурси и бе категоричен, че условията за работа на служителите са много подобрени.

Стана ясно и, че ще бъдат закупени допълнителни транспортни средства от община Павел баня, които да бъдат предоставени безвъзмездно на служителите на реда. Директорът на ОДМВР-Стара Загора акцентира на съвместната работа с кметовете по селата, които своевременно да подават информация при проблемни ситуации. 

В разговорите участваха началникът на РУ-Казанлък главен инспектор Петко Стойнов, ВПД началникът на Участък-Павел баня старши инспектор Венелин Венелинов, кметът на община Павел баня Иса Бесоолу, кметът на село Манолово Мурад Моллаахмед, представители рода, Таирови.

Рени АТАНАСОВА