Паметникът на Альоша в Пловдив - емблематичната скулптура, станала повод за множество спорове и дискусии. Монументът е висок близо 15 метра, изработен от гранит, построен през не толкова далечната 1957 година, намиращ се в непосредствена близост до Паметника на освобождението на Пловдив от османско робство. 

През годините са правени няколко опита да бъде демонтиран, взривен, опакован, но нито едно от предложенията не пожънва успех. Войникът на съветската армия продължава вече 66 години да се извисява над "Градът под тепетата".

От анкета на "Фокус". става ясно, че настроенията и мненията на хората по горещата и наболяла тема продължават да са разнопосочни и леко колебливи, а други категорични и твърди като камък. 

"Символът на паметника не е лош", смята пловдивчанин, а по думите на друг трябва да бъде запазен, защото припомня исторически събития. 

"Аз съм свидетел колко дълги години строиха този паметник и с какви големи мъки", сподели един от анкетираните. Той отсече, че и за хубаво, и за лошо историята не бива да бъде зачерквана. 

"Аз съм пловдивчанка и Паметникът на Альоша е символ на града ни откакто съм родена и ще е много жалко, ако се събори", каза една дама.

Най-категорично противоположно мнение изрази гражданин, който заяви: "Не ми е приятно като се разхождам и над главата ми да виси бетонен ботуш. Притиска ме и потиска психически."