С едноминутно мълчание и падане на колене кюстендилци почетоха паметта на героите дали живота си за свободата на България, предаде репортер на "Фокус“. Отбелязването на 147 години от избухването на Априлското въстание се състоя пред паметника "Булаир“, в центъра на града.

Пред присъстващите беше посочено, че въстанието на българския народ от април 1876 година е най-значимата въоръжена изява на национално-освободително движение. То е най-мащабната изява на революционните борби от епохата на българското Възраждане.

"Епопея на незабравимите велики българи, които показаха как се отстояват правата за свобода! Свобода на една съвременна България. Един народ, който никога не трябва да гледа с омерзение на историята си и никога не трябва казва, че ние сме роби. Надявам се, че ще приемем техния плам, с който се бориха за нашата свобода. Да вървим по техните стъпки, да ги предадем на децата си и на бъдещите поколения. България винаги трябва да бъде изправена с горда снага и да пребъде във вековете“, каза кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

Венци и цветя на паметния знак бяха поднесени от представители на областна администрация, кмета Петър Паунов, председателя на Общински съвет - Кюстендил Иван Андонов, зам.-кметове, секретаря на община Кюстендил, общински съветници, представители на Кюстендилска Духовна околия, политически партии, граждани, граждански сдружения и организации.

Венцеслав ИЛЧЕВ