Кюстендил отбелязва 147 години от избухването на Априлското въстание. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. Отбелязването на годишнината ще започне от 11.00 часа пред паметника Булаир в града.  

Програмата предвижда изпълнения на градския духов оркестър, слово и поднасяне на венци и цветя на паметния знак. С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите ще почетат паметта на падналите за свободата на Родината.

Има много дати, които българите добре помнят. Има дати, които са запечатали победи и слава. Има дати, които ще се помнят с мъка и покруса и други, към които се пристъпва с почит и преклонение. Такава е датата – 20 април 1876, когато избухва Априлското въстание. Епопея, която събира в себе си величавият порив за свобода и трагизмът от саможертвата.

На 20 април 1876 година в Копривщица избухва Априлското въстание, благодарение на което няколко години след това България се появява на картата на Европа. Въпреки разгрома и жестокостите, извършени от Османската империя, въстаниците приковават вниманието на Европа към Българския въпрос.

Венцеслав ИЛЧЕВ