Пловдивският общински съвет прие с 27 гласа "за", нито един "против" и 18 "въздържал се" предложение на групата съветници от ВМРО за придобиване от община Пловдив на редица недвижими имоти, представляващи обществен интерес за града. С решението се възлага на кмета да провежда преговори със собствениците на тези имоти, за да бъдат купени, предаде репортер на "Фокус"

В предложението са включени 12 имота, десет от които са в парк "Отдих и култура". Най-малкият е с площ 1400 кв. м., а най-големият е малко над 563 000 кв.м. Идеята на вносителите е тези терени да се запазят като зелени площи.

Евелин Парасков отбеляза, че в списъка са включени два държавни имота, за които не се знае чии са и дали е преговаряно да се придобият безвъзмездно. Подчерта, че съветниците трябва да вземат спешни мерки за онези 81 декара в парк "Отдих и култура", както и за имота до хотел SPS, за да не бъдат загубени. 

Арх. Цветелин Цоневски препоръча да се направи карта на всички имоти, попадащи в зоните за озеленяване и спорт, след което да се направи програма за придобиването им. 

Идеята на това предложение е общината да започне да прилага трайна политика за зелената система и затова трябва да мислим по-глобално, обясни Владимир Кисьов. Предложението не значи, че ще ги купим сега, а да се планира години напред, допълни колегата му Стефан Послийски. 

"Това е порочна практика, не може да се превърнем в агенция за изкупуване на имоти. Оказва се, че когато някой не може да реализира някакво строителство - той продава имота на общината. Има огромен натиск да закупуваме имоти, зелени площи сега, които преди 15-20 години са станали частни. Не трябва да отваряме вратата към това нещо, трябва да подхождаме много внимателно, защото се оказва, че понякога сумата за изкупуване е в пъти по-висока, отколкото е необходима за изграждане на чисто нова зелена площ. Трябва да гледаме икономическата логика. Не искам да си мисля, че има лобистки интереси, очаквам изненади до края на мандата" - каза нечленуващият в група Слави Георгиев.