В Пловдив се състоя официалното откриване на късноантична сграда "Ирини“ и отбелязването на третата годишнина на посетителския център на Епископската базилика на Филипопол, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Събитието се проведе в подлез "Археологически" в града под тепетата, като по този начин той стана още по-атрактивен за туристите, имайки нов обект за посещения.

Античната улична мрежа с кръстовище и късноантична сграда "Ирини“ – днес експонирани in situ (на място) в т.н. подлез "Археологически“, са открити от археолозите Здравко Каров и Мина Боспачиева при спасителни археологически проучвания през 1983 – 1984 година във връзка с реконструкцията на някогашния бул. "Георги Димитров“ (днес "Цар Борис III Обединител“) и изграждането на колектор и подлезно съоръжение.

След приключване на археологическото проучване на обекта е осъществена мащабна кампания за консервиране на археологическите структури и мозайките, при която представителната част на сграда "Ирини“ е обособена като самостоятелна зала, за да се осигурят необходимите условия за съхранение и експониране на разкритията.

Античните улици – cardo (север – юг) и decumanus (изток – запад), са нивелирани, консервирани и служат за основна артерия на подлеза, а помещенията от античните сгради покрай тях са приспособени са използване като магазини.

В периода 2003 – 2004 г. мозайката е реставрирана и експонирана с финансовата подкрепа на Посланическия фонд за опазване на културно наследство на Държавния департамент на САЩ.