Вчера в град Калофер имаше своеобразно тържестов по откриването на паметник - бюст на Христо Ботев. Той е дарен на от акад. Григорий Ястребенецкий от Санкт - Петербург, Русия.

На откриването присъстваха Елеонора Миторфанова, посланик на Русия в България, проф. Илия Пеев, кметът на Калофер Румен Стоянов.

С помощта и съдействието на г-жа Елеонора Митрофанова и Руското посолство, бюста бе доставен от Москва до Калофер напълно безвъзмездно.

Ще припомним, че Русия обяви за неприятелски държави всички от ЕС, в това число и България. Според санкциите, наложени от ЕС, вносът на подобни произведения от Русия е забранен, дори когато става дума за дарения. Остава да виси въпросът чрез какви канали паметникът е пристигнал в България.

Националният ни герой Христо Ботев е бил с антируски убеждения. Един от най-запомнящите се цитати от негова статия от 1874, който ясно показва отношението му към нашата бъдеща "освободителка" е:

"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии."

Оставяме вие да прецените дали е редно представителка на държава, обявила България за враг, да присъства в знаков за историята ни град и да открива бюст-паметник на Ботев, който е пък бил отявлен русофоб.