Във връзка с отпадналата необходимост от използването на сградата на бившето основно училище "Васил Левски“ в Неделино за образователни цели и очакванията на жителите на града за ремонт и съхранение на сградата, на 13 юни в сградата на учебното заведение ще се проведе публичен дебат за бъдещето на пустеещата от години сграда. Това съобщи за "Фокус“ кметът на Неделино, Боян Кехайов.  

"Това е тема, която жителите на общината поставят във връзка с реализацията на сградата и смяна на нейното предназначение, защото тя като образователна институция не работи повече от 20 години и сградата започва да се руши. Тя е в много лошо състояние, тъй като още при закриването на училището по време на управляващите преди мен са изкъртени метални елементи, радиатори, ел. инсталация. Сградата в момента е пустееща. Ние обмисляхме в една Концепция за развитие на Южен централен район да бъде общинска сграда, но като гледам темповете и забавянето не съм оптимист, че в рамките на мандата може да се случи. Идеята в Концепцията е да се направи общинска база за предоставяне на хотелски услуги със СПА-център и басейн. Управлението на едната такава услуга впоследствие ще е много трудна. Тоест ние ще направим ремонта и пак ще се наложи тя да се заключи и да се ползва само за общински цели от фестивал на фестивал. Ние нямаме капацитета и възможностите да я развиваме така, както може да се развива целогодишно, защото е свързано с назначаване на персонал, с издръжка, а ние от общината нямаме средства дори да възстановим покрива, защото РЗП е около 8000 кв. м и общината не разполага със собствени приходи за излишни харчове. Но ако хората преценят ще направим“, поясни кметът на Неделино.

По думите му, много хора поставят въпроса, сградата да бъде дадена на концесия, тоест да се запази общинската собственост, да се направи хотел и да започне развитието на туризма в града. "Аз съм привърженик на идеята сградата да си остане общинска собственост, тъй като много трудно успях да я спася. Тя беше обявена за продажба от частен съдебен изпълнител преди време. Наложи са да изплатим задължението, което имаше общината и да я актувам като публична общинска собственост и искам гаранции, че ако започнем развитие в сградата, като например стопанска инициатива, няма да бъде поредната сграда в общината, която ще бъде купена и заградена с ограда и заключена и в нея няма да се прави нищо“, обясни Кехайов.

Той уточни, че иска хората от общината да проявят активност и сами да кажат в каква посока да се върви. Обсъждането е насрочено вътре в сградата на бившето училище, за да се види какво е реалното състояние на сградата. "Провокираме един обществен дебат, защото нямам задължение да правя публично обсъждане, но аз искам да се вслушам в очакванията и предложенията на хората какво да правим и как да развиваме района.“, допълни кметът на родопския град.

Сградата има и прилежащо пространство от близо 9 дка и е много близо до централната градска част. Тя е с 8000 кв. м разгърната застроена площ. "Ние можем да използваме само определена част от сградата, а никой няма да ни даде пари да ремонтираме цялата сграда. "Превръщайки в някаква стопанска инициатива за хотел, санаториум или нещо друго, ще се развие града в друга посока. Неделино само в туризма може да се развива, защото ние нямаме големи производствени мощности. Нямаме и много хора, които да бъдат активни в трудовия пазар. Все пак нека да чуем хората какво мислят и какво е тяхното отношение по статута на сградата и перспективите за нейното развитие“, уточни Кехайов.

Той отбеляза, че жителите на Неделино емоционално и носталгично са свързани с тази сграда. "Ще се борим докрая сградата на училището да има най-доброто предназначение и да може хората и жителите на нашата община да са удовлетворени от решението“, категоричен е кметът на Неделино.