В Пловдив официално беше даден старт на националната програма "Заедно в изкуствата и в спорта". Събитието се проведе в СУ "Любен Каравелов“, предаде репортер на Агенция "Фокус".

За целта от държавата са отделени 90 млн. лева за училища от цялата страна. В Пловдив в сферата на изкуствата има разпределени 194 групи, в които има 2289 ученици от 89 училища. В спорта 3017 ученици от 105 училища са разпределени в 104 отбора. Данните посочва, че повече от половината училища в област Пловдив са активни  по програмата.

"Важно е да отбележим, че чрез творческите дейности ще бъдат стимулирани талантите на учениците в областта на театралното изкуство - ключови компетентностни в училищното образование", посочи началник на РУО - Пловдив Антоанета Пакова.

"В модул "спорт" учениците изграждат качества, воля, упоритост, екипност, себераздаване, все важни качества за всички подрастващи за тяхното физическо и емоционално развитие", допълни тя.

Очакванията от програмата са голем
и, тъй оше преди старта е имало изключително голям интерес от страна на децата.

Програмата стартира едновременно в още пет града - СУ "Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Симитли, обл. Благоевград, СУ "Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Бургас , СУ "Георги Измирлиев“, гр. Горна Оряховица, обл. Велико Търново, Природо-математическа профилирана гимназия "Св. Кл. Охридски“, гр. Монтана, 5 ОУ "Иван Вазов“, гр. София.

Националната програма ще се реализира за първи път в системата на училищното образование.