Окръжният съд във Варна наложи наказание "лишаване от свобода“ за срок от 4 години и глоба от 10 000 лева на 48-годишния Иван. С. и условни наказания от 1 години и 6 месеца с 4 години изпитателен срок на Валентин К. и 2 години и 6 месеца с 4 години изпитателен срок за Божидара Б., която трябва да плати и глоба от 2 500 лева. Това съобщиха от съда за "Фокус".

Тримата се признаха за виновни, че са участвали в организирана престъпна група, действала от октомври 2021г. до 16 юни 2022 година. Подсъдимите заявиха, че не оспорват фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и по време на разпоредителното заседание поискаха сключване на споразумения с прокуратурата.

41-годишната Божидара била от Варна, но пребивавала основно в София. В столицата се свързала със свой близък познат - 59-годишния Валентин К., когото помолила да я снабдява с наркотици. Забранените вещества транспортирала с обществен междуградски транспорт между София и Варна. Наркотиците били разпространявани от нея и Иван С. във Варна, село Приселци и на територията на областта. Разплащането между тримата се извършвало лично при срещите им или чрез система за парични преводи на името на лица, без касателство с престъпната дейност, но близки на реалния получател.

Целта била да се прикрие пряката връзка между членовете на престъпната група. За доставените наркотици жената заплащала след тяхната продажба.

Групата нямала изявен лидер и организатор. Тримата съгласували дейността си, водени от пазарното търсене.

Иван С. е от Варна, осъждан многократно, като от 2014 г. разпространявал наркотици и това бил единственият му източник на доходи. Веднага след като изтърпял последната си присъда отново започнал да се занимава със същото. Валентин К. е реабилитиран, а Божидара Б. е с чисто съдебно минало.

Съдебният състав на Окръжен съд - Варна одобри постигнатото споразумение между прокуратурата и тримата подсъдими, след като прецени че същото не противоречи на закона и морала. 

Постановеният съдебен акт е окончателен и е с последици на влезли в сила присъди.