Варненският апелативен съд потвърди като правилно и законосъобразно задържането под стража на мъж, обвинен в ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотици и за държане с цел разпространение на забранени субстанции. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Второто деяние е извършено в условията на опасен рецидив. При претърсвания на адреси и автомобили във Варна са били иззети високорискови наркотични вещества. Варненският окръжен съд е постановил най-тежката мярка за неотклонение спрямо Демир К., но той обжалва определението.

Представителят на Апелативната прокуратура припомни, че двете престъпления са тежки умишлени и се наказват сурово от закона. Това, че едното е извършено при опасен рецидив, както и предходните осъждания на обвиняемия предполагат опасност той да извърши престъпление, ако е на свобода.

Защитата смята, че отсъстват законовите предпоставки за най-тежката мярка за процесуална принуда. Нито разпитите на свидетели, нито веществени доказателства водят до извод за съпричастност на подзащитния му. Няма риск Демир да се укрие или извърши престъпление, защото има постоянен адрес, семейство, за което се грижи, досега не се е отклонявал и не е възпрепятствал разследване, обясни адвокатът му.

Съставът на Апелативния съд смята, че наведените от защитата аргументи не са подкрепени от данните по делото. Съществуват доказателства, които обосновават разумното предположение за съпричастност на обвиняемия към инкриминираната деятелност. Затова прокуратурата има основание да повдигане обвиненията. Става дума за усложнена престъпна дейност, в която Демир К. има ръководна роля. Задържани са няколко лица след осъществена продажба на наркотици. Иззети са 927.89 грама метаамфетамин.

Реалната опасност от извършване на престъпление действително се презюмира от Наказателния кодекс, предвид опасния рецидив. Свидетелството за съдимост на 44-годишния мъж е впечатляващо. Осъжданията му включват наказания "лишаване от свобода“ и са за изключително разнообразна престъпна дейност: от шофиране без свидетелство за правоуправление до пране на пари и трафик на хора. Създадените трайни престъпни навици обосновават наличието на втората предпоставка за мярка "задържане под стража“. Ето защо тя е правилна и съобразена с изискванията на закона, реши Апелативен съд – Варна.

Определението е окончателно и не може да се обжалва.