Българският съвременен артист Александър Вълчев опакова сградата на ул. "Дръзки" 4 пред насъбралите се любители на изкуството. Инсталацията е част от най-големия фестивал за съвременно визуално изкуство БУНА, който се провежда във Варна до 28 май. В него участват над 30 организации, галерии и артистични колектива от цялата страна.

Акцията на Александър Вълчев "Нова фасада за стара сграда" е вид протест срещу занемаряването на културното богатство в България и призив към собственици и общественици да работят за тяхното възстановяване.

Вълчев използва от години кашона в свои изложби и инсталации. Заложената геометрия, ежедневността на обекта и провокацията да превръщаш обикновени неща в изкуство, са част от стимулите да работи с него. В рамките на БУНА той се впуска в провокация в защита на сградите от архитектурното ни наследство.

Разглеждайки опакованата сграда, това неизбежно ни напомня на практиката на големия Кристо Явашев, който е вдъхновение за Вълчев, но той добавя своето ясно послание.

Базираният в София артист опакова така сградата, че да може ясно да се види каква е била преди и каква - сега, както и как ще изглежда при евентуалното ѝ бъдещо реставриране. Така той прави препратка между материалите, кашонът се прави от рециклирана хартия, в него е бил опакован някакъв продукт, той го взема вече използван, след което предстои велпапето да бъде рециклирано отново.

Така е със сградите, не е нужно нещо, което е остаряло, да бъде задължително разрушено или да бъде издигнато на негово място нещо ново. То може просто да бъде подновено и да заживее нов живот. За да може да има приемственост, както чисто материална, така и смислова, историческа. Като кръгова икономика и част от живота, разказа за “24 часа" авторът.

Тези сгради често се обитават от бездомни хора, които в някои случаи са набеждавани, че са ги подпалили. Клошарите се издържат по някакъв начин с кашоните като ги събират и предават на вторични суровини или си правят временни подслони. Така идеите на Вълчев се напластяват в едно.

За сградата на ул. “Дръзки" 4 има щастлива развръзка - в нея вече работи екипи тя ще бъде възстановена.

Форум БУНА цели да промени картинката в градската среда, не само създавайки кошер от динамично културно съдържание, но и с мисъл за облагородяването на всяка една закътана уличка и градинка в стария арт квартал на Варна - "Таляна", разказват неговите организатори.

Още с първото си пилотно издание тази година, събитието се превръща в представителен фестивал на съвременната визуална сцена у нас с участието на над 30 организации, галерии и артистични колектива от цялата страна.

Форумът е организиран от Сдружение "Таляна" и пространството ReBonkers под патронажа на кмета на град Варна Иван Портних.