В Смолян се провежда информационно събитие "Споделяне на добри практики от проекти с европейско финансиране в област Смолян“, организирано от Областен информационен център /ОИЦ/, предаде репортер на "Фокус“.

Срещата беше открита от зам.-кмета на Смолян и ръководител на проекта за ОИЦ – Смолян, Марин Захариев. Той посочи, че след успешната работа на центъра от 12-13 години насам, е време да споделим и добрите практики, да поговорим за проблемите и научените уроци. "След приключване и на настоящия програмен период, който е до края на годината, доста добри неща се случиха. Бизнесът и гражданите са грамотни и работят с европейски средства много добре и това е до голяма степен благодарение на колегите от ОИЦ - Смолян. Хубаво да споделяме добрите практики и с останалите общини. Да погледнем към бъдещето и да обсъдим какво предстои, къде може да сме си полезни. Можем да откраднем идея, да взаимстваме от натрупан опит, за да може еврофинансирането да идва и в нашата област. В Смолянския регион без целенасочена държавна политика и инвестиции от европейските фондове, трудно можем да се сравняваме с останалите региони в страната“, каза още Захариев.

Управителят на ОИЦ – Смолян, Цветанка Генчева заяви, че това е последна среща за този проект и изрази надежда, че ще продължат дейността си и през следващата година. "Надявам се, че все така активни да бъдат общините в област Смолян, за да могат да ползват европейски средства, за да постигаме заедно по-високи резултати да това да прави животът ни по-добър“, посочи Генчева.

Тя уточни, че в днешното събитие дават думата на общини и организации, които да покажат успешна практика, да споделят своя опит и да работят заедно. "Искаме да се създадат нови партньорства и всички ние – общини, неправителствени организации и бизнес да си партнираме и да бъдем по-успешни“, каза още управителят на ОИЦ - Смолян.

Информационното събитие продължава с презентации на различни организации, фирми и общини за реализираните от тях проекти и добри практики през годините с помощта на европейски средства.