Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до шефа на столичната топлофикация Александър Александров заради множеството жалби и сигнали от жители на кв. "Бъкстон“, в които хората се оплакват, че внезапно и без предварителна информация са останали без топла вода на 12 юни т.г., а съгласно информация, подадена от клиентския телефон на дружеството, това щяло да продължи чак до 7 юли 2023 г. Така на практика хората са поставени в патова ситуация да реагират на момента - без битовото горещо водоснабдяване и то за цял месец, съобщиха от пресцентър на Омбудсмана на Република България.

Само за ден в институцията постъпиха над 100 жалби, с които възмутени граждани сигнализират омбудсмана, че "Топлофикация София“ ЕАД не ги е информирала предварително за плановото спиране на топлоподаването в установения 15-дневен срок. Подателите се жалват, че всички потребители от засегнатия район са разбрали, че няма да имат топла вода, чак след като тя вече е била спряна на 12 юни 2023 г., а първите съобщения от дружеството за спирането са получени в средата на същия ден.

"Гражданите заявяват неудовлетворение от получените разяснения на служители, че съобщение за спирането на топлата вода е публикувано на сайта на "Топлофикация София“ ЕАД. От една страна те смятат, че дружеството не е направило необходимото, за да може информацията действително да достигне до потърпевшите клиенти. От друга страна потребителите нямат достъп до техническите данни кога наистина "Топлофикация София“ ЕАД е публикувало на своята страница в интернет съобщението за продължителния планов ремонт. Поради това възникват съмнения, че известието може да е поставено на сайта на дружеството със задна дата. Понастоящем то може да бъде намерено на страницата в интернет на две труднодостъпни места“, пише омбудсманът до Александров.

Проф. Ковачева подчертава, че хората с основание настояват за проверка, която да установи поради какви причини не са били информирани своевременно и по подходящ начин за продължителното планово прекъсване на битовото горещо водоснабдяване в кв. "Бъкстон“.

Тя настоява подаването на топла вода да бъде възстановено във възможно най-кратък срок преди 7 юли 2023 г., а потърпевшите домакинства да получат справедливи компенсации.

"Съгласно действащата нормативна уредба правото на информация е едно от основните права на потребителите на обществени услуги. От друга страна съгласно чл. 73, ал. 2 от Закона за енергетиката, операторите на топлопреносни мрежи са длъжни предварително да уведомят и клиентите за времето и продължителността на прекъсването или ограничаването на снабдяването при извършване на ремонтни работи, оперативни превключвания, въвеждане в експлоатация на нови съоръжения и други подобни действия, които подлежат на планиране“ пише омбудсманът.

Общественият защитник настоява дружеството да направи проверка, която да изясни конкретно на коя дата и в колко часа съобщението за плановия ремонт на топлопреносните съоръжения в кв. "Бъкстон“ е публикувано на сайта на "Топлофикация София“ ЕАД към информацията за реконструкцията на топлопреносната мрежа в жк "Красно село“.

"Очаквам Вашето становище дали плановият ремонт с голяма продължителност от 4 седмици е бил оповестен от дружеството по подходящ начин с оглед постигането на своевременна информираност на засегнатите хиляди потребители. Очаквам и Вашето становище дали в случая "Топлофикация София“ ЕАД е изпълнило задълженията си по чл. 73, ал. 2 от Закона за енергетиката и по чл. 5, т. 18 от ОУ“, категорична е проф. Диана Ковачева.