Окръжният прокурор на Варна – Красимир Конов инициира среща с представители на общините Бяла, Ветрино и Аксаково, на която присъстваха и служители на ДАИ – Варна, АПИ, Центъра за спешна медицинска помощ и Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“. Домакин на разговорите беше областния управител на Варна.

Част от темите, които бяха обсъдени на срещата засягат състоянието на пътната инфраструктура в съответните общини, нуждата от ремонти, промяна в организацията на движението и проблемни участъци. Участниците от компетентните структури и представителите на трите общини набелязаха мерки за контрол на движението на товарни автомобили по общинската и републиканската пътни мрежи. Особено внимание бе обърнато на пътя Варна – Добрич, както и на участъка между град Ветрино и село Неофит Рилски.

Освен това бяха разисквани проблемите с оказването на спешна медицинска помощ в местата, на които няма специализирани центрове. Продължават дейностите по оптимизиране организацията на работата в малките населени места, отдалечени от болничните заведения, с цел подобряване на реакциите при сигнали за спешност. Активно се работи за запълване на празните щатове, което е един от основните проблеми в сферата. Липсата на кадри и нуждата от хора, които да работят в спешната помощ по места, ще бъде основна задача пред ръководителите на местните структури, като ще се търси съдействието на Министерството на здравеопазването.

С представителите на РДПБЗН – Варна бяха обсъдени проблемите, свързани с осигуряването на оптимална защита на населението в общините при възникване на природни бедствия, сериозни аварии или пожари. Беше посочена необходимост от актуализиране на нормативна база и промяна на щатно разписание на структурите по места.

Областният управител на Варна Марио Смърков пое ангажименти за отнасяне на проблемите на централно ниво, особено при липсата на възможност те да бъдат решени на местно такова, преди всичко по темите за щатна заетост и нормативната база.