Четирима души - К.Г., И.Г., С.Г. и Р.И., са осъдени за престъпления, свързани с посегателства върху движими археологически културни ценности, след като Окръжният съд в Добрич одобри споразуменията, постигнати между тях, защитниците им и прокуратурата. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Трима от обвиняемите - К.Г., И.Г. и С.Г., се признават за виновни и в това, че от ноември 2019 г. до 17 август 2021 г., на територията на Добричка област, са участвали в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на такива престъпления. 

Съгласно споразуменията страните приемат за безспорно установено, че на 17 август 2021 г., при условията на продължавано престъпление, четиримата мъже са държали археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, предвиден в Закона за културното наследство. В жилища на обвиняемите, в заложна къща, в обменно бюро и в лек автомобил били открити и иззети няколкостотин движими археологически културни ценности - монети, върхове на стрели, фибули, пръстени, обеци и др.

Обвиняемите И.Г. и С.Г. признават още, че на 1 юли 2021г. продали на Р.И. общо 335 сребърни монети, представляващи една колективна монетна находка, укрита в земята около средата на XVII век, и му предложили силно фрагментиран керамичен съд. Съгласно изготвена нумизматична и археологическа експертиза монетната находка е с голяма научна и музейно - експозиционна стойност. Обвиняемият К.Г. пък предложил на Р.И. римски сребърен пръстен с елипсовидна гема. 

Участниците в престъпната група са осъдени и за това, че противозаконно са държали устройства, предназначени за метал детектинг, за които са знаели, че са предназначени и са им послужили за търсене на археологически обекти. За извършените деяния всеки от тях получава наказание лишаване от свобода за срок от 2 години, изпълнението на което се отлага с изпитателен срок от 4 години.

Четвъртият обвиняем е осъден за държане и придобиване на нерегистрирани културни ценности, като му е определено наказание лишаване от свобода за срок от 8 месеца, чието изтърпяване е отложено с 3-годишен изпитателен срок.

Одобрените от Окръжния съд споразумения са окончателни и имат последиците на влезли в сила присъди. С отделни съдебни актове съдът отне в полза на държавата всички археологически културни ценности, предмет на престъпленията, както и устройствата, предназначени за метал детектинг, явяващи се средства за извършване на престъпление.