Около 50 лева са готови да отделят за агнешко месо по празниците жителите на Велико Търново. Това показва проверка на "Фокус“. Хората казват, че предпочитат да купят по-малко количество, но българско производство.

"Ще си купим месо. Бюджетът, който вероятно ще отделим, ще е около 50 лева, като задължително искаме българско месо. Държим да е от частник, човек, който сам си отглежда животните“, казва една от запитаните.

Пенсионерите също мислят за агнешко за Великден и Гергьовден, но в много по-малки количества.

"Ще си купим колкото да почетем празника, около килограм най-много. За качеството не мога да кажа, но ще гледаме поне да е българско“, отговаря друга възрастна дама.

Има и такива, за които произхода не е от голямо значение.

"Ще си купя, как няма да си купя. Бюджетът зависи от цената на агнешкото, ако е 10 лева, ще си купя пет килограма - за 50 лева, ако килограмът струва 25 лева, ще отделя около 40 лева, да речем. За произхода – тези, които произвеждат месо и казваме, че тяхното не е хубаво, но те ядат на поразия и не са умрели, така че ще си купя, от което има. Нямам претенции“, казва друг жител на Търново.

Във фермите в региона към момента килограм агнешко се търгува на цена между 10 и 12 лева. Повишението, спрямо миналата година, е с около 20%.

Животновъдът Пламен Пенев ни обяснява, че то се дължи на завишените разходи за всичко – горива, фуражи, ел. енергия, заплати.

"Нашият труд е изключително сложен, нямаме ден, нямаме нощ, нямаме празници. Всеки ден сме покрай животните, врекли сме им се и се обричаме денонощно на тях. Постигаме някакви резултати, които не винаги са това, което искаме. Зависим най-много от двата празника – Великден и Гергьовден, които са водещи и при тях основно се реализира агнешкото“, допълва Пенев.

Основното притеснение на родните фермери и тази година остава вносът на месо от чужбина.

"Най-често по магазините се продава месо от Северна Македония. То се пласира като охладено, но смятаме, че е замразено веднъж, а след това се продава като охладено. Това е удар под кръста за всички нас, защото често агнетата по фермите остават непродадени, а в същото време ние пласираме продукция, произведена в страна, която дори не е членка на ЕС“, посочва още животновъдът.

Масовата продажба на агнешко месо в Търново все още не е започнала. Очаква се цената на килограм по магазините да надвишава 23-25 лева тази година.

Луиза ТРАНЧЕВА