Нова хеликоптерна площадка ще има МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Предложението на ръководството на лечебното заведение е официално одобрено от Министерство на здравеопазването, заяви пред журналисти д-р Красимир Попов, директор на МОБАЛ, предаде кореспондент на "Фокус“. Днес д-р Попов отчете едногодишния мандат, в който бе на чело на търновската болница. Предстои много скоро той да предаде поста на утвърдения от Общото събрание нов директор д-р Даниел Илиев.

За обновяването на вече съществуващата хеликоптерна площадка ще са необходими около 30-40 хиляди лева, като средствата могат да бъдат заделени от бюджета на лечебното заведение. Това сочат предварителните разчети. От тук нататък трябва да бъде изготвен проект, който да бъде одобрен от МЗ, а след това могат да започнат и реалните ремонтни дейности. Те вероятно ще стартират с подкастряне на растителността в района на кота 0, след което площадката ще бъде преасфалтирана на ново, ще бъде монтирано и ново осветление. Диаметърът на съоръжението вероятно ще е около 30 метра.

"За първото тримесечие на миналата година болницата е била на 944 хиляди лева загуба. През първото тримесечие на тази година болницата е на 539 хиляди лева печалба. До момента – края на май печалбата надхвърля 700 хиляди лева. Дейността за първо тримесечие 2023-а в сравнение с първо тримесечие 2022-а – броят на преминалите болни е със 17,1% по-висок. Това показва една изключително добра финансова дисциплина през изминалия едногодишен период на управление, което позволява на болницата да се нареди на едно от челните места сред областните болници в България. За новото ръководство не оставям никакви просрочия за плащане, тоест редовно си изпащаме дължимото към доставчици и дистрибутори, както и увеличените работни заплати. Към момента в банките, които обслужват болницата имаме наличност 2,7 млн. лева“, обясни още д-р Попов.

С печалбите, допълни медикът, са извършени множество частични ремонти в някои от отделенията, които са били в окаяно състояние. Отделени са пари и за въвеждане на нови методи за лечение. Всичко е направено със собствени средства, тъй като за година и половина болницата не е получила нито лев за капиталови разходи от МЗ.

В момента в МОБАЛ има 25-а специализанта, които се обучават в различни специалности. За миналата година са привлечени осем, а за тази – четирима. В Спешно отделение – там, където кадровите проблемите бяха най-сериозни, са назначени двама нови доктори.

"Стартирахме съвместна работа с УМБАЛ "Света Марина“ във Варна под надслов "Да направим търновската болниац университетска. Не знам това дали ще се случи, така или иначе то беше една много амбициозна моя програма, която изисква много работа от двете страни и много сериозна политическа подкрепа. Лично аз политическа подкрепа не виждам и затова този проект малко го изоставихме. Но като цяло съвместната ни работа с УМБАЛ "Света Марина“ е факт. Неврохирургично отделение и Инвазивна кардиология са започнали активно взаимодействие. Идеята ми е, дори да не станем университетска болница, водещи специалисти от Варна да работят във Велико Търново. Така болницата ще вдигне нивото на компетентност“, поясни още д-р Попов.

Рестартиран е и проектът за изграждане на ново Спешно отделение в болницата, като паралелно с него тече и цялостен ремонт на Детското отделение.

Луиза ТРАНЧЕВА