Ударно се работи по ремонта на улица "Владая" в Източната индустриална зона на Пловдив, засне дронът на Plovdiv24.bg. Срокът за приключване на обекта е краят на август, но ще има асфалт в участъка около завод BTL в началото на юни, гарантира Бончо Бонев, управител на фирма "Парсек груп", която реализира обекта. 

Реконструкцията на улицата започна през лятото на 2022 г. и трябваше да приключи за 8 месеца, но се наложи работата да бъде спирана няколко пъти по различни причини, сред които препроектиране и неясноти около индексацията на стойността на обекта. Допълнителен проблем бе забавянето в доставката на тръбите за обекта, чието закупуване не беше включено в обществената поръчка и трябваше да се изчака държавното предприятие ВиК да ги осигури.

Ремонтът на дългата 850 метра улица касае разваляне на старата паважна и тротоарна настилка, подмяна на подземната инфраструктура, изграждане на нова пътна конструкция, бордюри, тротоари, велоалеи. Монтира се ново улично осветление и стълбовете са подменени. На "Владая" ще има светофарни уредби и кръгово кръстовище с ул. "Правда" и връзка с булевард "Марица - юг", припомни  Бонев. 

В обществената поръчка е заложено още велоалея, бордюри, тротоари, поставяне на вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка и достъпна среда за хора с увреждания. Покрай строителния обект е осигурено пешеходно преминаване,  каза още Бонев. 

Поръчката за реконструкцията на улица "Владая" преди анекса по договора бе на стойност 2,6 милиона лева, от които над 1 милион лева осигурени от държавния бюджет за обслужване на инвеститора клас "А" - чешката фабрика за медицински консумативи BTL, която инвестира 20 милиона в новото производство и гарантира разкриването на 500 работни места.