С 33 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" пловдивските общински съветници одобриха милионите, необходими за първоначалното стартиране на изпълнението на обществената поръчка за надграждане на системата за електронно таксуване в градския транспорт на Пловдив. Още в началото на дебата съветниците от ДБ заявиха, че няма да подкрепят предложението и се аргументираха, предаде репортер на "Фокус".

Спорният пукт се оказаха 20-те процента, които ще взима фирмата изпълнител "Тикси" АД и за който многократно е повдиган въпрос. От изказването на заместник-кмета по транспорт Тодор Чонов едва днес става ясно, че 15-16% от тези 20 на сто отчисления ще отиват за мобилния оператор, а останалите 3-4% за "Тикси". Чонов призна, че този разчет не е изписан подробно в договора. 

Както вече съобщихме, предложението на кмета Здравко Димитров е средствата в размер на 4 210 582 лева с ДДС да се осигурят от нестартирали проекти за улични ремонти и отчуждения на имоти. 

Председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев направи на микрофон предложение откъде да се вземат парите - от спортни дейности и предвидените за 2023 година 2.4 млн. лв. за придобиване на зала "Строител". Илиев съобщи, че са разговаряли с представители на "Тикси" АД, които им казали, че са необходими 3 537 658 лева за старта на изпълнението на проекта. 

Независимият общински съветник Слави Георгиев обяви, че договорът с "Тикси" тотално ощетява интересите на община Пловдив. "Дори да бъде прието днес това предложение, то ще бъде незаконосъобразно, защото е трябвало да промените общинската Наредба за реда за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на град Пловдив. На практика вие концесионирате синя зона – таксите се събират чрез изпълнителя. Кое не работи днес в синя зона, кое не носи приходи в общината, за да дадете синя зона на частна фирма? Кой сте вие?" - изригна Георгиев срещу кмета Здравко Димитров

След 5-те минути почивка, поискани от ВМРО, които се удължиха на половин час, напрежението ескалира. Заместник-кметът по финанси Величко Родопски възрази категорично срещу разместването на парите по пера и предупреди, че това води до хаос. От ДБ се обявиха против взимането на 1 милион от дейност "Екология", а ресорният заместник-кмет Анести Тимчев категорично се възпротиви с аргумента, че не е съгласен парите за чист въздух да се превърнат в 68 000 кубика асфалт и 153 000 кубика чакъл. 

Йордан Илиев отговори с цитат от началото на омировата "Илиада" - "О, музо, възпей оня гибелен гняв на Ахила...", а по-нататък в дискусията заяви, че знае и "Одисея", но ще се въздържи да рецитира.

В крайна сметка, при гласуването се реши въпросният 1 милион вместо от дирекция "Екология" да се вземат от парите за отчуждения. Сумата за изпълнението на договора към "Тикси" АД беше намалена от 4 210 582 лв на 3 537 658 лв.

Покрай тази сумата за електронно-билетната система в предложението беше включено осигуряването на 5 236 984 лв. в бюджета на администрацията на "Тракия" за уличната мрежа в района. Освен това бяха гласувани 10 000 лв за пенсионерския клуб в "Централен", 12 000 лв за дома на деца на ул. "Цончев" 11 и 

50 000 лв за пенсионерския клуб в "Северен".

Цялата драма с парите за "Тикси" гледайте в прикаченото видео!