Собственик на имот в Приморския парк във Варна е обжалвал решение на Общинския съвет, касаещо движението на моторни превозни средства.

Това съобщиха от Темида, научи "Фокус".

В Административен съд – Варна постъпи жалба от собственик на имот в Приморски парк, Варна, срещу Решение №1247–4 от 11 май 2023 г. на Общински съвет Варна, с което се приема актуализиран Генерален план за организация на движението на територията на Община Варна.

В жалбата се твърди, че настоящият акт е издаден от некомпетентен орган и е нищожен, като жалбоподателят се позовава  на чл. 15 от Наредба 1/17.01.2001 г. за организиране на движението по пътищата, съгласно който окончателният проект за генерален план за организация на движението се одобрява от Кмета на съответната община. В жалбата се цитира и решение на Върховния административен съд, в което се приема, че "Кметът на общината е органът, компетентен да организира движението, т.е. да установи задължителните правила за поведение, които организират движението по пътищата на общината, относими за неограничен брой адресати – всеки, който ползва пътищата за обществено ползване на територията на общината, и са с многократно правно действие“.

Обжалва се и инструкцията за достъп на пътни превозни средства в обхвата на територията на Приморски парк – Варна, като се подчертава липсата на обществено обсъждане, въпреки строгия ограничителен пропускателен режим, който се регламентира.

Жалбоподателят иска от съда да отмени като нищожно процесното Решение на Общински съвет – Варна и, ако съдът счете, че с обжалвания административен акт е предвидено предварително изпълнение по смисъла на АПК, то да бъде спряно.

По жалбата е образувано административен дело №1129 по описа на съда за 2023 г.