Окръжна прокуратура–Пловдив внесе обвинителен акт спрямо Николай Михайлов, на 34 г., и Данко Спасов, на 23 г. Те са предадени на съд за това, че на 04.03.2023 г. в с. Триводици, обл. Пловдив, в съучастие като извършители, и в съучастие с Митко Демиров, на 46 г., /осъден за деянието след споразумение, одобрено от съда/, са отнели чужди движими вещи, собственост на 74-годишен мъж, с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила – престъпление по чл. 199 ал. 1 т.4 вр. чл.198 ал.1 вр. чл.29  ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Николай Михайлов е извършил деянието в условията на опасен рецидив.

На 4 март 2023 г. в с . Триводици, обл. Пловдив, Николай Михайлов, Данко Спасов и Митко Демиров се уговорили през нощта да отидат в къщата на пострадалия мъж, който живеел сам. В двора си той съхранявал електрически кабели и железа. Тримата искали да отнемат част от тях, да ги предадат на вторични суровини и да си разделят парите. 

Същата вечер, към 23 ч., тримата преминали през оградата на съседна къща и влезли в двора на пострадалия. Той бил заспал, но се събудил от шума. Излязъл навън и видял силуети на непознати мъже. Развикал се и ги попитал какво правят в дома му. Те се приближили към него. Блъснали го с дървен прът, съборили го на земята и започнали да му нанасят удари по цялото тяло. Пострадалият успял да се изправи, опитал се да се защити с два ножа, но те му ги взели и отново го съборили на земята. 74-годишният мъж е получил леки наранявания.   

Докато той лежал на земята, мъжете отнели от двора на къщата различни видове електрически кабели, които натоварили в ръчна строителна количка, и си тръгнали. Те укрили вещите в стопанска постройка. Бил е подаден сигнал в полицията, като тримата са били установени.

Обвиняемите Николай Михайлов и Данко Спасов са с взета мярка за неотклонение "задържане под стража“. Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.