Два месеца след първоначалния арест, задържането под стража остава адекватна мярка за процесуална принуда спрямо обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, реши Варненският апелативен съд. Горната инстанция потвърди определение на Окръжния съд във Варна, с което на Николай З. е била отказана по-лека мярка.

Мъжът е бил привлечен към наказателна отговорност в края на декември миналата година и оттогава е в ареста, по силата на определение на Окръжен съд – Варна, потвърдено тогава и от апелативния. Заедно с него обвиняеми са още двама мъже и една жена - за това, че в съучастие са държали с цел разпространение високорискови наркотици. При претърсване на няколко обекта били иззети над 3 кг метаамфетамин. Значително количество от него било открито в автомобила, управляван от Николай. 32-годишният мъж поиска миналата седмица от първата инстанция да измени мярката му, но искането не бе уважено и той обжалва отказа на Окръжния съд пред настоящата инстанция.

Защитата оспори наличието на законовите предпоставки за задържане в ареста. Събраните данни сочат към съпроцесниците на Николай З., но не и към него. Той е превозвал част от тях с колата си, но няма как да отговаря за действията на спътниците си, обясни адвокатът му.

Представителят на Апелативната прокуратура пък не видя основания за промяна на мярката. Активните действия по разследването за събиране на доказателства не са разколебали предположението за съпричастността към престъпната деятелност на този обвиняем.

Апелативният съд обърна внимание, че са иззети над 3,017 кг високорисков наркотик. В багажника на автомобила на обвиняемия са установени повече от 2 кг от забранената субстанция, разпределена в опаковки. И към този момент в достатъчна степен може да се обоснове предположението, че Николай З. е съпричастен към повдигнатото обвинение. Независимо че мъжът е реабилитиран, от еднородността на предходните му осъждания могат да се извлекат данни за личностните му характеристики. Въззивният съдебен състав отчете наличието на реален риск при по-лека мярка той да се укрие или извърши престъпление. Този извод може да се направи предвид противоречията в данните за местоживеенето и местоработата му. От доказателствата се извлича разнопосочна информация за тези обстоятелства.

Фактът, че е привлечен към наказателна отговорност за деяние с изключително висока обществена опасност, съчетан с нестабилните данни за личността и местопребиваването му, правят задържането под стража най-подходящата мярка за Николай Н., мотивира се съставът на Варненския апелативен съд.

Определението не подлежи на обжалване.