Единственното по рода си социално заведение у нас - Карин дом във Варна, организира присъствено обучение на тема "Първи социални умения чрез игра“. То ще се проведе на 28 април от 9 до 16 часа в Карин дом на бул. "Цар Освободител“ 86 А, научи "Фокус".

Обучението е подходящо за специалисти, които работят в комплекси за социални услуги за деца в ранна възраст и семейства. В играта се проявяват различни аспекти на социалното, емоционалното, физическото и познавателното развитие на детето.

Обучаемите ще придобият знания за това как можем да участваме в играта на детето, да го насочим и на какво да го научим? Какво прави играта все по-комплексна и все по-богата? За да отговорим на тези и на други въпроси, разглеждаме играта в две посоки – като социален феномен и от страна на познавателното развитие на детето.

Обучаемите ще придобият знания и умения за организиране и провеждане на група за игра с участието на деца, родители и специалисти. Играейки в група, децата развиват двигателни умения, учат се да споделят общо пространство, общи играчки, да спазват правила, да изчакват ред, да си сътрудничат. Те се учат на това без усилие и забавлявайки се. Чрез съвместната игра родителите могат да опознаят по-добре света на своите деца и да разберат по-добре техните чувства и действия. Родителите общувайки помежду си създават познанства, обменят информация, опит и идеи. Придобитите в групите навици децата пренасят в други ситуации от ежедневието – вкъщи, на детската площадка, в детското заведение.