ГЕРБ - Благоевград даде пресконференция, на която бе представена позицията на партията, относно предложението на кмета на Община Благоевград Методи Байкушев за поемането на дългосрочен дълг в размер на 14.5 млн. лв., предаде репортер на "Фокус“.

На събитието присъстваха д-р Атанас Камбитов, бивш кмет на Благоевград и настоящ председател на Общинската структура в Благоевград, както и регионален отговорник на ГЕРБ за Област Благоевград, Красимир Роячки и Кирил Илиев – бивши общински съветници в Общински съвет – Благоевград от квотата на ПП ГЕРБ.

Д-р Атанас Камбитов заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи предложението за поемане на дългосрочен дълг от Община Благоевград в размер на над 14 млн. лв.

"Преди доста време направих среща и с председателя на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, и с кмета на Община Благоевград Методи Байкушев, на която ясно заявих, че ще подкрепяме всяко конструктивно, добро решение за Благоевград. Няма да сме просто една опозиция, която ще казва на всичко "против“. Всичко, което спомага за развитието на града ще бъде подкрепено. В случая не е така. Няма как да подкрепим предложение за поемането на такава тежест и политика – да покриваме един заем с друг и да се абдикира от отговорност. Смятам, че отговорност на ръководството на общината е да не задлъжнява гражданите и да не прехвърля тежестите върху тях. В случая се търси едно комфортно спокойствие за сметка на това тези след нас да плащат дълговете. Казвам категорично: Заемът е ненавременен, ненужен. Аргументите не са обосновани, малко са подвеждащи, да не кажа по-тежка дума, несериозни“, каза още д-р Атанас Камбитов.

Красимир Роячки от своя страна припомни, че още със започване на мандата на настоящото управление, данъците са били увеличени, което значи увеличение на приходите.

"През настоящата година се увеличиха делегираните бюджети на детските градини и културните институти, което означава, че тежестта на общината намалява. Парите от анаеробната инсталация, които трябва да бъдат върнати в хазната на общината, знаете, че са над 10 млн. лв. Всички знаем, че предстои и голямо увеличение на такса смет. Това са много сериозни средства, които отново ще постъпят. Имало дупки.. добре, изтеглихме 5 млн. лв. от държавата в началото на годината, покрихме дупките. В интерес на истината мисля, че и други колеги общински съветници се изказаха, че в хазната на общината, сравнено с предходни години, има значителна сума пари, което значи, че общината не е без пари. Абсолютно никаква неотложност и нужда не намираме в момента от теглене на този дълг“, коментира той.

Според изчисленията на Красимир Роячки, администрацията на Методи Байкушев може да си спести около 8 млн. лв. за целия четиригодишен мандат, ако настоящото предложение за кредит бъде отхвърлено.

"През последните 4 години, поредица от кметове рефинансираха и увеличаваха дълга на общината. Всички кметове след г-н Камбитов увеличаваха един дълг, чиято вноска приблизително е 180 хил. лв. на месец. Този дълг другия месец свършва. Сега кметът и неговата администрация искат да изтеглят един дълг, чиято вноска е с 10 хил. лв. по-малка. Ако сега кметът и неговата администрация не изтеглят кредит, то всеки месец общината ще дава 180 хил. лв. по-малко, защото вече няма да има този кредит. Близо 180 хил. лв. на месец са около 2 млн. лв. на година – ако ние в момента не изтеглим кредита ще остават в хазната“, коментира още той.

По думите на Роячки, притеснителен е факта, че в нито една от постоянните комисии към Общински съвет – Благоевград почти не е имало дебати около предложението за дълга. Според него това означава "че мача е решен“. Роячки добави, че поемането на нов дълг от Община Благоевград ще струва около 1 000 – 1 500 лв. на всяко едно благоевградско семейство.

Кирил Илиев отбеляза от своя страна, че през годините Община Благоевград е взимала кредити, но винаги е имала добра стабилност и добра финансова възможност, нещо, което така се е формирало на една добра основа, дадена преди 4-5 години.

"В момента общината продължава да е стабилна, но ние не знаем до кога. Нашето основно опасение е, че взимането на нови кредити и трупането на дълг върху дълг и постоянното прекредитиране няма да доведе до нищо добро. Разбираме идеята, че нещо трябва да се случи, но това може да стане без външен финансов инструмент. Всички процедури, които бяха водени, дори общественото обсъждане мина вяло, в комисиите никой не коментира, но реално половината не са го приели. Нашата информация е, че общинските ни съветници са подложени на натиск. И не само от групата на ГЕРБ. Далеч сме от мисълта, че общинските съветници не са загрижени, остава да видим дали личният интерес ще надделее над обществения. Имаме индикация, че съветници вече са привикани в лични качества. Не се говори с групите, няма диалог и комуникация. Оставаме с усещането, че се прави нещо задкулисно“, добави Илиев.

Според него в момента бюджетът на Община Благоевград е стабилен и тя би могла сама да се справи с належащите разходи, без да се налага външно кредитиране.

"С добър мениджмънт на финансовите средства ще могат да се постигнат целите на общината, без да се стига до задлъжнялост. През септември, според мен, ще се наложи тези средства да бъдат насочени към друго място. Виждаме как в момента се прави мнозинство, как се прегрупират съветниците. Нека знаят и кметът, и председателят на Общински съвет, че ние виждаме какво се случва в общината и ще имаме позиции по всички въпроси. Смятаме, че в близките месеци тези пари ще бъдат пренасочени към нещо, което в момента не ни се казва. Гледайки напред в бъдещето виждаме, че настоящите аргументи не са това за което се искат парите“, поясни Кирил Илиев.

Д-р Атанас Камбитов, Красимир Роячки и Кирил Илиев отказаха да отговорят на въпросите на журналистите, свързани с това кой и защо е привиквал и е оказвал натиск върху общински съветници, каквото мнение изказаха Роячки и Илиев. 

"Имам молба - ние няма да влизаме в коментари, даже може би е грешка, че... Благоевград не е Лондон и не е Париж и всичко се знае. Въпросът е друг - да се вземе най-правилното решение за града. В момента вървим по пътя на влизане в дългова спирала. Нещата ще станат много трудни за града. Говорим с нашите общински съветници, решението е взето и ако има нещо различно от решението, ще отговаряме след петък", подчерта д-р Камбитов. 

Роячки обърна внимание и на това, че с вземането на този кредит, ще се достигне кредитния лимит на общината.