Община Пловдив ще настоява да подпише запис на заповед, а не банкова гаранция за довършването на стадион "Христо Ботев". Предложението ще се обсъжда на нарочна среща при заместник-кмета по финанси Величко Родопски. На нея ще присъстват шефът на строителната фирма Илиян Филипов, представител на "УниКредит Булбанк" и юристи на всички страни, предаде репортер на "Фокус".

"Ние сме сериозна институция. Няма смисъл от банкова гаранция, въпреки че самата банка естествено има интерес. За нас това е излишен разход" - коментира за медията ни Родопски. 

Идеята е общината да подпише запис на заповед за въпросните 17 милиона лева, които строителната фирма ще получи от градската хазна през 2024 и 2025 година. Това трябва да стане с решение на Общинския съвет, а между градската администрация и строителя ще се подпише ново споразумение, в което се описват детайлите.

Ако все пак остане вариантът с банковата гаранция, тогава общината ще трябва да преговаря за процента, който ще плаща. В този случай също ще се иска разрешение от Общинския съвет.