Община Варна ще осигури допълнителни средства на доставчиците на социални услуги за годишна издръжка, като със задна дата -  от 01.01.2023 г., местните дейности ще се изравнят с държавния стандарт. За целта в бюджета трябва да бъдат заложени допълнително около 650 000 лв. Така общата сума за годишна издръжка на доставчиците на социални услуги в община Варна става около 4,2 млн. лв. - за центрове за социални услуги на деца и лица с увреждания, за възрастни и хронично болни хора, за социални асистенти на деца и други. 

Това се договориха на среща днес кметът на Варна Иван Портних, Коста Базитов, зам.-кмет, директорът на дирекция "Финанси и бюджет“ Стефка Господинова с доставчици на социални услуги. В работните разговори се включиха още Таня Василева, директор на дирекция "Социални дейности“, и Милена Димова – председател на постоянната комисия по социални дейности и жилищна политика  в Общинския съвет. 

"Благодаря Ви за активната работа и доброто партньорство. Социалната сфера е приоритет за нас и ние ще направим необходимото, за да подкрепим хората в неравностойно положение", обърна се кметът Иван Портних към присъстващите. Той обясни, че през последните две години общините са били поставени в много трудна ситуация, заради поредиците от кризи - икономически, политически, здравни и международни. За втора поредна година не са отворени и голяма част от европейските програми, което също затруднява привличането на външно финансиране на общински проекти и освобождаване на допълнителен финансов ресурс за други сфери, допълни кметът.  Директорът на дирекция "Финанси и бюджет" разясни, че тъй като тази година няма приет нов държавен бюджет ще се работи по предварителни разчети, които ще бъдат внесени за разглеждане в Общинския съвет.

 

По време на срещата бяха дискутирани и теми, свързани с материалната база на центровете за социални услуги, както и с транспорта на хора с увреждания. Кметът Иван Портних припомни, че предстои през тази година да бъдат осигурени още два микробуса за хората с увреждания, като общият им брой ще станат десет.