171 проекти са одобрени за финансиране от Фонд "Култура“ през 2024 година. Общата сума, която Община Варна отпуска за реализация на одобрените предложения, е в размер на  1 752 794 лв. На обявената сесия през май тази година кандидатстваха общо 307 проектни предложения на обща стойност 4 300 000 лв.

Кандидатите участваха за финансиране в пет направления – "Фестивали и конкурси“, "Творчески проекти“, "Национално и международно сътрудничество“, "Публики“ и "Любителско изкуство“. Всяко от тях съдържа допълнителни подраздели, които разширяват обхвата на творческите предложения.

За поредна година някои от най-старите варненски фестивали като Международният театрален фестивал "Варненско лято", Европейският музикален фестивал, кинофестивалите "Любовта е лудост“ и "Златна роза“ са в списъка на проектите, които ще получат подкрепа в раздел "Фестивали и конкурси“. Сред другите одобрени предложения са още "Лятно кино в квартала", Благотворителен коледен базар, младежкия еко-фестивал "Варна Морето“, Международен балетен форум, Международен флейтов конкурс, "Съвременен танц и пърформанс“, "Varna Rock adventure“ и др.

В направление "Творчески изкуства“ са подкрепени идеи, свързани с визуалните, изпълнителските и филмови изкуства, архитектура и дизайн, музика и литература. Част от избраните предложения са "Времепространствени полета“, "Чайки арт“, "Диалози“, мюзикъли, музикални изяви, спектакли, концерти, документални и съвременни филми и журналистически предавания, редица изложби.

Участия в международни конкурси, симпозиуми, изложби, представяне на творби и концерти зад граница на десетки таланти са подкрепени от Фонд "Култура“ в направление "Национално и международно сътрудничество“.

В раздел "Публики“ попадат културно-исторически проекти като "Наследство в риск - Римски терми“, "По стъпките на Варна“, исторически спектакъл "От Аспарух до наши дни“. Подкрепа в същия раздел са намерили и идеи за нови организационни модели и нов европейски Баухаус като "Културен, кулинарен и екотуризъм“, "Музейни тайни“, "Варна Рестарт“.

В последната категория "Любителско изкуство“ попадат предложения като "Пея, свиря и танцувам“, "Малка нощна приказка“, "Класове по танцово и сценично изкуство“, "Рисувай с всичко“, както и детски творчески академии, хорово и сценично изкуство. 

Повече информация на адрес: http://fund.varnaculture.bg/