Община Смолян ще предоставя услуги на глухи и сляпо-глухи лица чрез превод на български жестов език. Това решение взеха на днешното заседание общинските съветници единодушие от 22 гласа "за“, предаде репортер на Агенция "Фокус“.  

В докладната записка се посочва, че в Смолян живеят около 168 глухи и сляпо-глухи лица, носители и ползватели на българския жестов език, които да този момент никога не са се чувствали пълноценни и пълноправни граждани поради липсата на осигурени възможности за достъпност чрез българския жестов език. Основната пречка пред въвеждането на административно обслужване на българския жестов език беше липсата на законова рамка, която да уреди тази услуга. Съществуващият дефицит в рамките на общината на тази услуга лишава глухите и сляпо глухите граждани от пълноценен и равнопоставен живот. Тази социална изолация не само накърнява достойнството на тези хора, но и често пъти сериозно намалява тяхната икономическа реализация, пълноценност и възможност за разгръщане на знания и умения.

С приемането на Закона за българския жестов език, тази пречка беше преодоляна, което означава, че въвеждането на подобно обслужване и създаването на приобщаваща среда за глухите и сляпо-глухите на местно и национално ниво вече са не само възможни, но и законово задължителни.

Съгласно чл. 24 от Закона, държавните институции и органите на местно самоуправление са длъжни да осигурят превод на български жестов език извън осигурения лимит по чл. 20, ал. 1 и 2 при заявяване и/или получаване на административно обслужване от органите на изпълнителната власт или на местно самоуправление, както и при провеждането на мероприятия, организирани от тях, с участието на лица с увреден слух и на сляпо-глухи лица, когато лицата предварително са поискали такъв.

В община Смолян няма преводач от и на български жестов език, който да притежава професионална квалификация.

В началото на годината обаче в деловодството на общината е постъпило писмо от Столична община, с което е отправено предложение за общинско сътрудничество за изпълнение на споделена услуга.

С приетото решение от Общински съвет – Смолян ще се подпише споразумението за общинско сътрудничество за изпълнение на споделената услуга се предлага да се създадат условия за извършване на административно обслужване на глухите и сляпо-глухите лица чрез осигуряване на превод на български жестов език при заявяване и/или получаване на административно обслужване от общинските администрации. По този начин на място в Центъра за информация и услуги на гражданите на община Смолян нуждаещите се лица ще имат възможност да се информират за предоставяните от общинската администрация услуги, начините за подаване и получаване на такива, да подават сигнали за отклонения в градската среда, заявления за достъп до обществена информация и други чрез осигурената от община Смолян видео връзка между съответното лице и оператор от контактния център на Столична община, предоставящ превод от и на български жестов език.  

Нели ГЕРГЬОВСКА