По повод 60 години от кончината на един от най-бележитите кметове на Русе - инж. Кирил Старцев, се проведе кръгла маса за живота му, в която се включиха десетки русенски ученици, информираха от пресцентъра на Община Русе.

Събитието бе организирано от Община Русе, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека "Любен Каравелов" и Държавен архив-Русе.

"Личността на Кирил Старцев е емблематична за Русе. Той има тежката участ да ръководи града ни в изключително сложна обстановка - във време на преврати, световна война и нестабилност. Макар че завършва инженерство в Швейцария, той се завръща в родината, за да участва в градежа ѝ. Надявам се, че научавайки повече за живота му, ще се вдъхновите за стъпките си занапред", обърна се кметът Пенчо Милков към младите русенци.

Днес на гроба на инж. Старцев бе отслужена панихида от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия.

Кирил Старцев е начело на Община Русе между 1934-1944 г.

Още в първите години на кметуването си той успява да придаде нов и модерен облик на града. Изградени са Съдебната палата, Стъклената будка, Мостът на въздишките, Халите и нови училища в двата края на града. Облагородена е централната градска част, особени грижи се полагат за театъра и запазването на богатата история на Русчук. Развити са канализацията, водопроводната и електропреносната мрежи.

За първи път е въведено и конкурсното начало на административните длъжности в общината.

Кирил Старцев остава в историята на Русе с инициативност, настойчивост и с благоустрояването на града.

Заради далновидността си бива изпратен да установи успешния модел на местно управление в Добрич след присъединяването на Добруджа към българските земи по Крайовската спогодба. Служебно е изпратен като кмет и във Видин, за да подпомогне развитието на града след наводнението от 1942 г.

Любопитни моменти от живота и кметуването на инж. Старцев бяха представени от Ренета Рожкева и Кремена Тодорова от Регионалния исторически музей, Валерия Йорданова от Регионалната библиотека, Толя Чорбаджиева и Надежда Цветкова от Държавен архив-Русе.

Името на инж. Кирил Старцев носи улица в центъра на Русе, където е поставена и паметна плоча от признателни граждани.