Заместник-кметът Георги Титюков съобщи на пресконференция каква спортна инфраструктура се изгражда в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

В ход са обекти, които са стартирали в настоящия управленски мандат, а един от тях – в предходния. Това са по-малки обекти с местно финансиране: 

- Спортен комплекс "Дунав", с крайната цена 4 192 000 лв. в подписания договор, при обявени 4.6 млн от община Пловдив. Там е правен анекс за срока, но никога не е повишавана цената на обекта до този момент.

В момента, във връзка с инфлационните процеси, се прави анекс на стойност 833 000 лв., в който пише, че след подписването изпълнителите имат срок от 150 дни за завършването му.

Реално комплексът е готов, трябва да се събори сега съществуващата залаа и да се направи вертикална планировка, озеленяване, спортни игрища, тротоари, алеи и каквото е по проекта.

- ЕГ "Иван Вазов" - физкултурен салон и малка спортна зала на стойност 2.45 млн с ДДС.

- Спортен комплекс в двора на двете езикови гимназии на стойност 5.7 млн. лв.

- Две тренировъчни зали в район "Западен" – за баскетбол и за волейбол, със свързващ хъб по средата. Цената е 6.8 милиона. 15 декември е крайният срок за подаване на оферти.

- Отпуснати 210 000 лв. на район "Тракия" от бюджет 2022 г. В обществената поръчка имаше един участник, не беше дал ключ за декриптиране. Искат още 70 000 лв. за съблекални, зали за треньори, малък фитнес на лекоатлетическото хале зад стадион "Локомотив".

Големите обекти са с държавно финансиране или нисколихвен кредит. За тях отговаря заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев:

- Стадион "Христо Ботев" и стадион "Локомотив";

- Басейн "Младост" за 20 800 000 лв. Обектът е започнат през 2019 г., но е проектиран още през 2016-а. Финансирането е от Фонда за устойчиви градове, който отпуска 20 милиона лева, а останалите ще трябва да се осигурят от общината, но сумата може да е и в бюджета за 2024 година.