Възможностите и механизма за разкриване на директна международна автобусна линия от Велико Търново до Букурещ бе сред темите, по които кметът на Велико Търново Даниел Панов разговаря с посланика на Румъния в България н. пр. Бръндуша Йоана Предеску. От Община Велико Търново уточняват за "Фокус", че итересът е двустранен – над 100 000 са румънците, които годишно посещават старата столица за културен, кулинарен и еко-туризъм, дори за медицински процедури или за пазаруване. Много жители на старопрестолния град също често пътуват до Букурещ, удобно е и летището в румънската столица.

Конкретни стъпки по-масирана реклама на Велико Търново в Румъния и обратното също бяха набелязани по време на работната среща. Активизиране на отношенията с побратимения град Яш също бе сред темите на срещата. Там е погребана св. Петка Търновска, покровителка на старата столица.

Даниел Панов посочи, че още това лято Общината планира възстановяване на голямото кулинарно събитие "Трапезица Фест", на което ще бъдат поканени производители на традиционни храни и кулинария, винари, занаятчии както от цяла България, така и от Румъния.

Тема на разговора бяха и проектите, реализирани по трансграничната програма Румъния-България, сред които обновяването на Художествената галерия "Борис Денев“, създаването на платформата с електронни магазини за занаятчии FairDeal. По същата програма това лято започва основният ремонт на над 8 км. улици и инфраструктура в подножието на Царевец, в кварталите "Света гора“, "Асенов“, на източния и северния вход на града.

Областният управител инж. Георги Гугучков също проведе опознавателна среща с извънредния и пълномощен посланик на Румъния в България. Те коментираха възможностите за задълбочаване на румънско-българското сътрудничество в различни области с акцент културния туризъм. Нейно превъзходителство Бръндуша Предеску подчерта, че област Велико Търново е една от най-популярните дестинации в страната ни, която ежегодно се посещава от много румънски туристи. Тя бе категорична, че Историческата и духовната столица на България трябва да съхрани и надгради културното си наследство, а връзките между двете държави трябва да се задълбочават в контекста на европейското партньорство между страните.

Областният управител инж. Георги Гугучков направи кратка презентация на географските и икономически характеристики на областта. Той подчерта, че Румъния и България се партнират много успешно успешното сътрудничество в Програмата ИНТТЕРЕГ Румъния и България, която обхваща 7 окръга в Румъния и 8 области в България, в това число и област Велико Търново.

Инж. Гугучков припомни, че Областна администрация Велико Търново е в процес на кандидатстване с проект "Ефективно управление при извънредни ситуации в трансграничния регион Кълъраш – Велико Търново", финансиран по Програмата. Партньори по проекта са Окръжен съвет Кълъраш /Румъния/ и Община Павликени. Също така съвместно с Община Свищов, Областна администрация Велико Търново кандидатства по Средиземноморска програма Euromed с проект, насочен към интегрирани превенции за приемане на иновативни системи за управление на биоотпадъци.

"Удовлетворен съм, че нашите две страни изразяват сходни позиции по справянето с общите предизвикателства пред региона и Европа – миграционния натиск, борбата с тероризма и т.н., както и че се стремим към увеличаване стокообмена и туристическия поток, към интензивен културен и образователен обмен и разширяване на преките връзки и установяване на сътрудничество между български и румънски градове и региони. В тази връзка е радващо партньорството между Велико Търново и Яш, Горна Оряховица и Рошиори де Веде, Павликени и Болдещ Скаени, Свищов и Александрия, Лясковец и Виделе Николае Бъдъною, Полски Тръмбеш и Герла, Стражица и градовете Болинтин Вале и Подкоава", изтъкна още областният управител.

Той подари на Нейно превъзходителство рамкирана българска шевица "Дървото на живота“ като символ на традициите и фолклора, а от своя страна г-жа Йоана Предеску връчи исторически албум.