Проектите за Околовръстното шосе на Пловдив - разширяването на участъка от пътен възел "Царацово" до кръговото на Асеновградско шосе и бъдещият Югоизточен лъч до "Скобелева майка" ще обсъждат днес на среща в Агенция "Пътна инфраструктура" областният управител Илия Зюмбилев и кметът Костадин Димитров. Това съобщи в интервю за Plovdiv24.bg областният управител.

За двата проекта се говори от дълго време, но Зюмбилев е оптимист, че ще се случат, тъй като Околовръстното шосе е важно не само за развитието на града, а и на областта. 

"Много е важно за реализацията на тези проекти в България да има политическа стабилност, за да може този проект да бъде по-приоритетен за съответното министерство" - обясни Зюмбилев. 

Тъй като участъкът е много дълъг, неговата идея е да бъде разделен на лотове, по подобие на магистралите. Така ще може да се работи едновременно и цялостната реализация ще се изпълни по-бързо. 

В най-напреднала фаза е Югоизточният обход от кръговото на Асеновградско шосе до п. в. Скобелева майка – там има избран изпълнител и финансирането е  осигурено. Зюмбилев ще държи в най-кратки срокове да започне строителството там, защото по този лъч ще се отвежда трафикът от Смолян и Асеновград към автомагистрала "Тракия". 

"Имайте предвид, че предстои пускането на пътя Рудозем - Ксанти, така че пътят Пловдив-Смолян тепърва ще става натоварен и това е едно много добро решение трафикът да не минава през града, а директно да се включва в магистрала "Тракия"" - уточни Илия Зюмбилев

Очаква се до края на май 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти да бъде завършен. За отварянето на пункта са изпълнени всички процедури от  българска страна и е възможно до средата на годината граничният пункт за бъде отворен за преминаване. 

В интервюто областният управител на Пловдив съобщи още, че за участъка от п.в. Царацово до Асеновградско шосе са задействани процедурите по ОВОС, но предстои да се направят парцеларните планове и отчуждителните процедури. Зюмбилев прогнозира, че реалните дейности по този проект може би ще се случат през 2027-2028 година.