Областният управител на Варна Марио Смърков подаде оставка заради политическото отношение на Продължаваме Промяната, която е управляваща партия. Това стана ясно от думите му. Както "Фокус" първи съобщи днес малко след 11 часа той обяви, че се разделя с държавния пост.

Оставката, която той депозира има и връзка с протест, който ще се проведе днес в 17,30 часа пред сградата на Областната администрация в морския град. Той е иницииран от граждани, но ПП се включва в него. Протестът е срещу заповедта на Смърков от предната седмица, с която той отмени такава на неговия предшественик Благомир Коцев, касаеща забраната за движение на автомобили по Крайбрежната алея във Варна.

Дълго мислих дали да дам този брифинг, започна Марио Смърков. Причината да го свикам е в преиначаването в социалните мрежи на моята заповед. Добре организирани хора стоят срещу мен. Използват и манипулации, стана ясно още от думите му днес.

Когато разпоредих проверка на всички държавни имоти ми казваха "Недей", разкри още той.

Защо протестът е насрочен пред сградата на областна администрация, а не на други места, като, например буната на Траката, попита риторично той. Там има незаконни обекти, от които страдат и рибарите, които плащат незаконни такси. Когато са поискали документи от един от ресторантите там, служители на областна администрация са получили отговор: "Шефът се е разбрал с Пасев" (бившият областен управител Стоян Пасев, по време на управлението на ГЕРБ - бел. авт.).

Ако всички незаконни обекти, които бяха разкрити по време на проверката на държавните имоти, бяха си плащали, то щеше да има пари за облагородяването на Крайбрежната алея, каза още Смърков. Може да има и незаконни обекти около "Хоризонт", допълни той, визирайки заведението, близко до бившия губернатор Благомир Коцев.

Кой има бизнесинтереси, попита още риторично Смърков.

Той разкри, че по време на управлението на Коцев, в областна администрация са входирани 76 акта за държавна собственост, а само 18 са били утвърдени.

Как служебната кола на областния управител по времето на Коцев се е движила със син буркан, като автомобил със специален режим? Как 6 месеца тази кола е била виждана да спира на частен паркинг до "Хоризонт"? Как по времето на Коцев са били назначавани хора на 4-часов работен ден, попита още Смърков.

Областна администрация беше спряла да работи. Това заварих, стана ясно още от неговите думи. Всички закононарушения с държавна собственост са били докладвани на Министерския съвет. Забавих някои от нещата и ги извадих сега, за да не ме обвинят в политически игри преди последните избори, стана ясно още от думите му.