Областният управител на Пловдив Ангел Стоев откри със своя заповед от 30 юни процедура за провеждане на търг с явно наддаване за отдаване под наем за 10 години на недвижим имот с площ 811 419 квадратни метра в землището на село Катуница, община Садово. Предназначението на територията е земеделска, но представлява изоставена орна земя, 10 категория, предаде репортер на "Фокус".

Имотът е частна държавна собственост и е с предоставени права за управление на областния управител. Към настоящия момент има сключено Споразумение за почистване на поземления имот със срок на действие до 08.09.2023 г.

Самият търг ще се проведе на 11 август 2023 г. от 10:00 часа в сградата на Областна администрация - Пловдив. Начална тръжна годишна наемна цена на поземления имот е в размер на 33 268 лв. без ДДС, началната тръжна месечна наемна цена за целия имот, определена от независим лицензиран оценител, е в размер на 2772,33 лв. без ДДС. Определената стъпка за наддаване е в размер на 270 лева без ДДС.

За да се спази принципът на публичността, областният управител нарежда условията на търга по отношение на имота, началната цена, срокът за подаване на заявления за участие, да се публикуват поне в два национални ежедневника, както и на интернет страницата на Областна администрация - Пловдив най-малко 30 дни преди крайния срок за подаване на заявленията за участие. Освен това на видно място в сградата на администрацията се обявява извлечение от заповедта в 3-дневен срок от издаването й. 

В заповедта на областния управител се уточнява, че отдаването под наем на имота е с предназначение съобразно статута му. Имотът попада в Защитена зона BG0000194 "Река Чая“, с. Катуница, общ. Садово, обл. Пловдив, обявена със Заповед № РД-688/25.05.2020г. на Министъра на околната среда и водите, Решение № 122 от 02.03.2007г. на Министерски съвет, изменено с Решение № 52/05.02.2008г. на Министерски съвет, предвид Решение на Комисията 2009/93/ЕО от 12 декември 2008г. за приемане съгласно Директива 92/43/ЕИО на Съвета на втори актуализиран списък на териториите от значение за Общността в континенталния биогеографски регион /нотифицирано под номер С (2008)8093).

Статутът "защитена зона" налага забрани за мероприятията, които могат да бъдат реализирани върху имота, сред които: провеждане на състезания с моторни превозни средства и движение на мотоциклети, ATV, UTV и бъгита извън съществуващите пътища, търсене и проучване на общоразпространени полезни изкопаеми (строителни и скалнооблицовъчни материали), промяна на начина на трайно ползване. 

"С кмета на община Садово нямаме нищо против имотът да се даде под наем. Важното е да не се образуват сметища там" - коментира за Plovdiv24.bg кметът на Катуница Красимир Юруков. 

Преди няколко месеца областният управител на Пловдив обяви търг за продажба на същия държавен имот, но го прекрати ден преди провеждането на наддаването. Тогава Юруков сподели, че с кмета на община Садово Димитър Здравков, с когото карат трети мандат, имат решение да не се продава общинска земя, а се дава под наем и така се подпомагат местните стопани. Принципът е въведен за всички 12 населени места в община Садово.